SUA, Marea Britanie, Grecia și Israel trimit echipe de salvare în Turcia

Președintele american, Joe Biden, s-a arătat ”profund întristat de pierderile de vieți omenești și de distrugerile” provocate de seismele din Turcia și Siria, și a anunțat într-un mesaj...

Președintele american, Joe Biden, s-a arătat ”profund întristat de pierderile de vieți omenești și de distrugerile” provocate de seismele din Turcia și Siria, și a anunțat într-un mesaj publicat pe Twitter că a dat ”instrucțiuni echipei mele să continue să monitorizeze îndeaproape situația, în coordonare cu Turcia, și să ofere orice fel de asistență necesară”.

”Statele Unite ale Americii își exprimă profunda întristare în legătură cu pierderile tragice de vieți omenești și distrugerile produse în Turcia și Siria în urma cutremurelor. Transmitem condoleanțe familiilor celor afectați și evaluăm opțiunile noastre de răspuns cuprinzător. Am dat instrucțiuni echipei mele să rămână în contact strâns cu aliații noștri turci și cu partenerii noștri umanitari în zilele următoare pentru a determina de ce are nevoie regiunea. Răspunsul nostru inițial de asistență pentru Turcia este deja în curs de desfășurare, iar organizațiile umanitare susținute de SUA în Siria răspund la efectele cutremurelor din întreaga țară. Suntem hotărâți să facem tot ceea ce putem pentru a-i ajuta pe cei afectați de aceste cutremure în zilele, săptămânile și lunile următoare”, a fost mesajul transmis de secretarul de stat american, Antony Blinken, într-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

Astfel de mesaje de solidaritate și sprijin au venit și din partea altor state precum Regatul Unit, Grecia și Israel, răspunzând solicitărilor lansate de Ankara.

”Marea Britanie trimite sprijin imediat în Turcia, inclusiv o echipă de 76 de specialiști în căutare și salvare, echipamente și câini de salvare. În Siria, Căștile Albe, finanțate de Regatul Unit, și-au mobilizat resursele pentru a răspunde. Suntem pregătiți să oferim sprijin suplimentar, în funcție de necesități”, a transmis ministrul britanic de externe, James Cleverly.

La rândul său, Grecia, prin premierul său, Kyriakos Mitsotakis, va trimite Ankarei un avion al armatei sale cu 20 de pompieri şi ajutor umanitar în Turcia, conform Agerpres.

Este vorba despre un ”cutremur catastrofic”, a adăugat Mitsotakis, precizând că Grecia ar putea furniza Turciei ”diverse echipamente, echipamente medicale, pături, corturi”, în funcţie de nevoi.

Conform AFP și TPS, citate de aceeași sursă mai sus amintită, Israelul va trimite ajutoare umanitare în Turcia şi Siria.

”Am ordonat să trimitem, la solicitarea guvernului turc, echipe de salvare şi ajutor medical”, a spus Benjamin Netanyahu luni după-amiază la Tel Aviv. O echipă cu specialişti în operaţiuni de salvare pleacă luni spre Turcia, iar o alta, cu ajutor umanitar, îi va urma marţi. Ajutorul israelian constă în medicamente, pături şi corturi, potrivit presei locale.

În ceea ce privește Siria, același Netanyahu a ”aprobat” trimiterea de ajutoare în Siria, după o solicitare primită din partea Damascului pe canale ”diplomatice”, cele două ţări neavând relaţii oficiale.

Aceste țări se alătură astfel României, care a fost printre primele state care și-au exprimat dorința de a sprijini Turcia în aceste vremuri de cumpănă, Ankara mulțumind Bucureștiului pentru promptitudine și deschidere.

Seismul violent, cu magnitudinea 7,8, care a lovit luni dimineaţă Turcia şi Siria s-a soldat, potrivit ultimelor bilanţuri anunţate, cu mii de morţi, dintre care peste 1.100 de decese în Turcia şi aproape 800 în Siria, precum şi cu mii de răniţi în fiecare dintre cele două ţări.

Cutremurul, care a avut epicentrul în provincia Kahramanmaraş şi care a zguduit sudul Turciei şi nordul Siriei în timpul nopţii, la ora locală 04:17 (01:17 GMT), a fost urmat de un nou seism puternic, cu magnitudinea 7,7, în aceeaşi regiune, în jurul orei 10:25 GMT.

In this article