Studiu regional Undelucram.md: Circa 60% dintre angajații din Republica Moldova nu cred că vor obține o creștere salarială în acest an

Cea mai mare parte a angajaților din Europa Centrală și de Est spun că ar avea nevoie de o mărire salarială de 20-30% pentru a face față inflației,...

Cea mai mare parte a angajaților din Europa Centrală și de Est spun că ar avea nevoie de o mărire salarială de 20-30% pentru a face față inflației, dar între 60-77% dintre ei spun că nu fost anunțați de o majorare de către angajatori, conform unui sondaj regional realizat de Undelucram.md, una dintre cele mai importante rețele de comunități pentru angajați în zona Europei Centrale și de Est. Studiul a fost realizat în Republica Moldova, România, Bulgaria, Ungaria și Grecia.

Circa 60% dintre angajații din Republica Moldova nu cred că vor obține o creștere salarială în acest an, la fel ca și majoritatea celor din Grecia (61%) și Bulgaria (55%). În schimb, cei din România și Ungaria sunt optimiști cu privire la creșterea salariilor în 2023: 53% și, respectiv, 62% dintre aceștia cred că vor primi o majorare salarială.

De altfel, 71 % dintre moldoveni susțin că nu au fost anunțați de o eventuală majorare de salariu în 2023. Datele sunt mai puțin încurajatoare și în țările vecine. 77% dintre angajați din Bulgaria afirmă că nu au fost informați despre măriri, ei fiind urmați de cei din România (75%), Grecia (66%) și Ungaria (60%).

Între 32- 43% dintre angajații din regiune își vor căuta un alt job dacă nu li se vor majora salariile

În cazul în care nu vor primi o majorare salarială, între 32- 43% dintre angajații din regiune își vor căuta un alt job, în timp ce 18-30% dintre angajați nu au niciun plan.

Rezultatele sondajului arată că Republica Moldova este țara cu cel mai mare procent de angajați care și-ar schimba locul de muncă (43%), dar și cu cei mai mulți respondenți pregătiți să-și ia un al doilea job (22%) pentru a face față cheltuielilor. Ungaria are cel mai mare procent de salariați care nu au niciun plan în cazul în care nu vor primi o majorare salarială (30%), iar România – cei mai puțini angajați care ar căuta un al doilea job (12%), dar și cu cei mai mulți care ar încerca să negocieze o majorare salarială cu managerul lor (19%).

În Republica Moldova contează cel mai mult performanța angajaților

În Republica Moldova contează cel mai mult performanța, astfel încât 34% dintre salariați primesc o creștere salarială în funcție de rezultate. Totodată, doar la circa 10% dintre angajații din anumite funcții li se mărește salariul anual, fiind și țara cu cea mai mică rată din regiune.

Ungaria are cel mai mare procent de angajați care primesc o creștere salarială anuală (58%), în timp ce în Grecia sunt cei mai mulți angajați care au parte de salarii mai mari doar în urma unei discuții cu managerul lor (59%).

Bulgaria este țara cu cei mai mulți angajați care primesc o majorare salarială doar dacă ocupă anumite funcții (14%), iar România este țara cu cei mai mulți angajați care primesc o creștere salarială de două ori pe an (2%).

Moldovenii susțin că se vor descurca, dacă vor reduce cheltuielile la minimum

Peste 24 % dintre angajații din Republica Moldova afirmă că se vor descurca, dacă și-ar reduce cheltuielile, vor înceta să cumpere lucruri noi și vor economisi pentru plata utilităților. În același timp, 8,2 % dintre respondenții din România cred că pot face față cel mai bine inflației fără a-și limita cheltuielile, chiar dacă salariul nu le va fi mărit.

În Bulgaria, cei mai mulți angajați (36%) spun că se vor descurca foarte greu, deoarece ratele și cheltuielile lunare reprezintă deja o parte importantă din salariul lor.

În Ungaria, majoritatea angajaților (30%) consideră că se vor descurca bine dacă vor face mici ajustări, cum ar fi să plece mai puțin în vacanțe, să meargă mai puțin la evenimente și să cumpere produse mai ieftine. Pe de altă parte, în Grecia, 22% dintre angajați spun că se vor descurca greu chiar și fără rate bancare, deoarece salariul lor este deja mic și nu există perspective de creștere.

„Observăm că majoritatea angajaților speră la creșteri salariale de 20-30%, dar angajatorii nu i-au anunțat încă de astfel de măriri. Acesta este un semnal important pentru companii, mai ales că o parte semnificativă dintre oameni (între 32-43%) au afirmat că și-ar căuta un alt loc de muncă dacă nu li s-ar mări salariul”, afirmă Costin Tudor, fondator și CEO Undelucram.md.

Menționăm că sondajul a fost realizat în intervalul decembrie 2022 – martie 2023, având ca respondenți 12.801 angajați din Republica Moldova, România, Bulgaria, Ungaria și Grecia. Aceștia lucrează în domeniile IT, retail, financiar-bancar, BPO & servicii, telecomunicații, producție bunuri de consum, servicii de sănătate, producție industrială, HoReCa, producție-transport hidrocarburi/energie, servicii științifice/tehnice, construcții/imobiliare, media & cultură.

In this article