Stoianoglo, pus sub acuzare într-un dosar penal în care era doar bănuit

Procurorii anticorupţie l-au pus miercuri, 19 aprilie, sub învinuire pentru infracţiunea de îmbogăţire ilicită pe procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Până astăzi, Stoianoglo a avut în dosarul respectiv...

Procurorii anticorupţie l-au pus miercuri, 19 aprilie, sub învinuire pentru infracţiunea de îmbogăţire ilicită pe procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Până astăzi, Stoianoglo a avut în dosarul respectiv statutul de bănuit.

Învinuirea se bazează pe un raport al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat privind veniturile declarate ale familiei Stoianoglo pentru perioada 2010-2022, întocmit la solicitarea Procuraturii Anticorupţie, transmite breakingnews.md cu referire la crime-moldova.md.

Astfel, în perioada 25 februarie 2014 – 24 iunie 2014, Stoianoglo Alexandr, perioadă când exercita mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a deținut împreună cu soția, Curdova Țvetana, şi cele două fiice ale lor mijloace bănești în sumă de 340 000,00 lei, pe care aceste persoane nu aveau cum să le obțină legal, deoarece conform declarațiilor cu privire la venituri întocmite de Stoianoglo Alexandr, în toată perioada anului 2014, familia a avut venituri de 274.153, 00 lei MDL.

La 24 iunie 2014, Stoianoglo Alexandr a achiziționat și a deținut împreună cu soția un automobil marca Hyundai, model Tucson, pentru care a scos din buzunar 340.000 lei. În perioada februarie – decembrie 2014, Stoianoglo a deținut 824.515 lei, bani cu care a cumpărat un apartament cu suprafaţa de 134,9 metri pătraţi pe strada Florica Niță 7/1 din Chişinău, înregistrându-l pe numele fiicei mai mari, Cristina Stoianoglo. Imobilul se află sub sechestru, iar luna trecută, Judecătoria Chişinău a respins solicitarea Cristinei Stoanoglo de ridicare a sechestrului.

Anterior, Alexandr Stoianoglo a scris pe rețelele de socializare că a devenit procuror general în noiembrie 2019, iar apartamentul fiice sale, la care oamenii legii ar face trimitere, a fost procurat în anul 2015. În acea perioadă nu era nici deputat în Parlament, nici nu deținea o altă funcție publică. Din acest motiv, nu poate fi subiectul unei astfel de infracțiuni. Mai mult, din declarația sa de venit reiese că salariul din perioada sa de deputat (2009-2014) depășește cu mult valoarea apartamentului achiziționat.

Amintim că, la începutul lunii octombrie a anului 2021, Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat pe procurorul anticorupţie Victor Furtună să investigheze acuzaţiile aduse de deputatul Lilian Carp la adresa lui Alexandr Stoianoglo. Parlamentarul a depus cu câteva zile înainte o sesizare în care îl acuza pe procurorul general de corupere pasivă și abuz în serviciu.

În aceeaşi zi, Victor Furtună a dispus pornirea urmăririi penale pe numele şefului Procuraturii Generale, suspendarea din funcţie a lui Stoianoglo, precum şi a adjuncţilor săi.

Seara târziu, Alexandr Stoianoglo a fost reţinut pentru 72 de ore. Ulterior, acesta a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Pe rol la Judecătoria Chişinău se află trei dosare penale în care este inculpat Alexandr Stoianoglo pentru cinci capete de acuzare, printre care corupere pasivă, abuz în serviciu şi încâlcarea inviolabilităţii corespondenţei.

In this article