Stoianoglo a anunțat că în dosarul „finanțarea PSRM” sunt admise grave abateri în activităţile procesuale

Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a declarat luni, 20 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, că în dosarul cu privire la „finanțarea PSRM”, a fost...

Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a declarat luni, 20 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, că în dosarul cu privire la „finanțarea PSRM”, a fost reluat de conducerea Procuraturii Anticorupție (PA) doar sub presiuni majore politice realizate prin media în lunile noiembrie-decembrie 2019. Stoianoglo a mai anunțat că în acest dosar sunt admise grave abateri în activităţile procesuale. Potrivit procurorului, aceste încălcări au fost admise cu buna știință a fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Deși dosarul a fost intentat încă acum patru ani, Stoianoglo spune că activităţile procesuale au purtat, începând cu iunie 2016, un caracter neplanificat şi neconsecvent, „trezind interes doar când anumite evenimente social-politice au început a fi utilizate de diferite grupuri de interese, inclusiv şi de către unii dintre procurori care au fost responsabili în ultima instanţă de ineficienţa anchetei până în prezent”.

„Cu referire la cauza privind „finanţarea PSRM”, pornită, de fapt, pentru acţiuni pretinse de spălare de bani, care este una extrem de voluminoasă şi complexă, este de reţinut că activităţile procesuale au purtat, începând cu iunie 2016, un caracter neplanificat şi neconsecvent pe o durată de peste 3 ani: o acţiune de urmărire penală în 2016, altă acţiune în 2017, iar în 2018 şi 2019 – nici o acţiune de urmărire penală”, a declarat Stoianoglo.

Potrivit Procurorului General, doar în noiembrie 2019, pe acest dosar a intervenit conducătorul Procurorului Anticorupție (PA), Viorel Morari, şi a dispus exercitarea urmăririi penale de către un grup din 28 de procurori şi 38 de ofiţeri de urmărire penală şi de investigaţii.

„Mai mult ca atât, un episod distinct ce vizează anumiţi membri ai PSRM, a fost examinat de PA cu dispunerea neînceperii urmăririi penale, soluţia dată fiind anulată şi procesul penal reluat de conducerea PA doar sub presiuni majore politice realizate prin media în lunile noiembrie-decembrie 2019”, a spus procurorul.

Ca rezultat, procesul penal reluat, deşi reprezenta un caz distinct, contrar prevederilor Codului de Procedură Penală, la 02 decembrie 2019, a fost conexat la materialele cauzei penale menţionate.

Stoianoglo a declarat că Procuratura Generală nu s-a implicat în acest dosar penal, decât pentru verificarea lui în legătura cu examinarea adresării oficiale a Preşedintelui PSRM, Zinaida Greceanîi, fiind constate încălcările procesuale enumerate mai sus.

In this article


Join the Conversation