Ministerul Finanțelor a stabilit valoarea comisionului de garantare aplicat în programul Prima casă pentru 2020-2021

  Comisionul de garantare aplicat în cadrul programului de stat Prima casă va rămâne în mărime de 0,5 la sută anual din soldul garanției de stat. Acesta se...

 

Comisionul de garantare aplicat în cadrul programului de stat Prima casă va rămâne în mărime de 0,5 la sută anual din soldul garanției de stat. Acesta se va aplica pentru perioada anilor 2020-2021. Un ordin în acest sens al ministrului Finanțelor a fost publicat în Monitorul Oficial de vineri, 17 ianuarie, notează bizlaw.md, transmite breakingnews.md.

 

Potrivit documentului, băncile care oferă credite în cadrul programului vor transfera, în maxim 40 de zile calendaristice după finisarea trimestrului de gestiune, comisionul de garantare la contul Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

 

Menționăm că, în cadrul proiectului se mai aplică comisioane sub formă de Rata maximă a dobânzii anuale (DAE), care este calculată din rata de referință anunțată de Banca Națională pentru acest program și reprezintă rata medie ponderată ale dobânzilor la depozitele cu termenul de la 6-12 luni. La fel, se aplică o marjă maximă de 2%, care este precizată anual de Guvern, dar și comision unic de acordare a finanțării, care este nu mai mare de unu la sută din valoarea creditului.  Băncile nu pot percepe alte taxe adiționale în cadrul programului.

 

Amintim că, la sfârșitul anului trecut Guvernul a decis ca în anul 2020 mărimea marjei maxime pe care creditorii o pot aplica la creditele garantate de stat în cadrul programului Prima casă să rămână la nivelul anului trecut, adică până la 2% anual.

 

Programul ”Prima casă” a fost lansat în martie 2018. În prezent, creditele ipotecare sunt acordate prin intermediul a cinci bănci comerciale: Moldindconbank, Victoria Bank, Moldova Agroindbank, Mobias Banca și Eximbank.

In this article


Join the Conversation