Statul va împrumuta cinci milioane de euro de la o bancă din Polonia

Statul va împrumut de la Bank Gospodarstwa Krajowego din Polonia 5 milioane de euro pentru susținerea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii. Proiectul acordului de împrumut a fost aprobat...

Statul va împrumut de la Bank Gospodarstwa Krajowego din Polonia 5 milioane de euro pentru susținerea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii.

Proiectul acordului de împrumut a fost aprobat miercuri de Guvern, transmite breakingnews.md cu referire la IPN.

Potrivit proiectului aprobat, împrumutul de la BGK va fi contractat pentru un termen de șapte ani, inclusiv 12 luni perioadă de grație. Împrumutul va fi debursat în două tranșe. Prima tranșă în sumă de 2 milioane de va fi debursată în trimestrul I 2024, iar a doua tranșă în mărime de 3 milioane de euro – în trimestrul II al anului 2024.

Rata de piața a dobânzii (rata contractuală) constituie 3,65% anual, este fixă. Ea cuprinde următoarele două componente: 0,5% anual, care va fi achitată de Republica Moldova și 3,15% anual (diferența până la rata contractuală), care va fi subvenționată de către Comisia Europeană către BGK din grantul aprobat în acest scop.

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării precizează că acest acord este un impuls important pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova, oferindu-le acces la resurse financiare pe termen lung, la costuri reduse.

Prin intermediul acestui împrumut, IMM-urile vor putea finanța proiecte investiționale în domeniul eficienței energetice, tranziției la energia verde și măsurilor de adaptare la schimbările climatice. Potrivit MDED, aceste investiții vor contribui la creșterea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la crearea de noi locuri de muncă.

In this article