Spînu: Există riscul ca orașe și sate din Republica Moldova să fie deconectate de la energia electrică

Există riscul că orașe și sate din Republica Moldova să fie deconectate de la energia electrică, susține ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Potrivit acestuia, unele localități...

Există riscul că orașe și sate din Republica Moldova să fie deconectate de la energia electrică, susține ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Potrivit acestuia, unele localități ar putea rămâne fără lumină pentru o oră, apoi altele. Totuși, nu se ia în calcul deconectarea centrelor mari care au spitale și alte obiective sociale. În cel mai sumbru scenariu, energia electrică din Chișinău va fi deconectată pe sectoare, suburbii. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 27 octombrie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Ministrul spune că riscul este real, deoarece concernul rus Gazprom ar putea să nu ne mai livreze gaz și prin urmare, nu vom putea primi energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan.

„Acest risc este unul foarte real, ținând cont și de planul de pregătire pe care-l avem noi pentru sezonul de încălzire. Unul din scenarii este că Gazprom nu mai livrează deloc gaze Republicii Moldova, asta înseamnă că nici MGRES nu va mai putea produce energie electrică nici pentru malul drept.

Reieșind din acest aspect și luând în calcul că infrastructura de generare a energiei electrice din Ucraina a fost bombardată de Federația Rusă și au interzis exporturile, practic tot ce ne rămâne sunt piața internă și importurile din România și UE. Piața internă la moment, este sub 10%. Odată cu începerea sezonului de încălzire va crește, pentru că Termoelectrica și CET-Nord vor produce mai mult, dar oricum, nu este suficientă”, a precizat Andrei Spînu.

Vicepremierul a explicat că dacă vor fi necesare deconectările, nu toate localitățile vor rămâne instantaneu fără lumină.

„Noi vrem să schimbăm un pic planurile vechi, pentru că presupun deconectarea liniilor, care duce instantaneu la deconectarea întregilor localități. Probabil, toți am trecut prin perioada când seara se stingea lumina pe două ore. La moment, astăzi, am avut o discuție cu distribuitorii de energie electrică și Moldelectrica, în care am discutat un plan mai țintit, în care putem discuta în mod special, cu oamenii de afaceri, cu consumatorii mari de energie electrică și se lucrează la acel plan ca să putem deconecta targetat, doar atât cât este nevoie, fără a intra pe deconectări masive.

Nu luăm în calcul deconectări masive, dar este un scenariu care ar putea să se întâmple. Este o procedură, nu există o localitate, ele se vor deconecta pe o oră, spre exemplu, 20 de localități, apoi următoarele. Nu se deconectează doar o singură localitate sau doar un oraș. Ele, pe rând. Ar putea să ajungă ca toate să fie deconectate, în afară de centrele mari care au spitale, care nu pot fi deconectate”, a subliniat ministrul.

Potrivit lui Spînu, cel mai sumbru scenariu este „momentul în care Federația Rusă va decide să bombardeze și liniile de interconectare ale Republicii Moldova cu Ucraina, ca și tehnic să nu putem aduce”.

Într-un astfel de scenariu, toată Republica Moldova ar rămâne în beznă: „s-ar putea să ajungem ca și Chișinăul să fie deconectat pe sectoare, suburbii, pentru că nu va exista o altă soluție. Nimeni nu știe exact ce se va întâmpla”.

Ultimele localități deconectate vor fi cele în care există spitale, sedii ale poliției, armatei și alte obiective sociale.

„Se calculează în primul rând, ca să nu fie impact mare pe obiectivele sociale: spitale, administrația publică, poliția, armata. Acolo unde este un spital și sunt conectați la aparate, sunt sub operație, nu poți să deconectezi. Acesta e primul criteriu”, a punctat Andrei Spînu.

Sursa: tv8.md

In this article