Sistem de supraveghere video cu Inteligență Artificială la Jocurile Olimpice de la Paris

Franța va folosi şi un sistem de supraveghere video pe bază de Inteligenţă Artificială pentru a garanta securitatea Jocurilor Olimpice de la Paris, relatează tvrinfo.ro. Tehnologia a fost...

Franța va folosi şi un sistem de supraveghere video pe bază de Inteligenţă Artificială pentru a garanta securitatea Jocurilor Olimpice de la Paris, relatează tvrinfo.ro.

Tehnologia a fost testată cu succes la două concerte desfăşurate în această perioadă în capitală, a precizat poliţia franceză. Algoritmii sunt programaţi să detecteze evenimente pre-determinate şi comportamente anormale şi să trimită alerte.

Franța este prima țară europeană care a legalizat utilizarea supravegherii bazate pe inteligență artificială, trecând peste avertismentele unor organizații neguvernamentale care susțineau că tehnologia reprezintă o amenințare la adresa libertăților civile.

Milioane de vizitatori sunt așteptați la Paris cu ocazia Jocurilor Olimpice, iar noua tehnologie va fi folosită, spun autoritățile, pentru identificarea unor situații periculoase sau persoane care ar putea avea un comportament violent în spații publice.

Supravegherea video are la bază un soft bazat pe algoritmi care analizează imagini surprinse  de camerele de  supraveghere din Paris în timp real.

Sunt trimise alerte, iar oamenii decid dacă acestea sunt reale sau nu și ce trebuie făcut.

Sistemul de monitorizare bazat pe AI detectează, între altele, zone alomerate, coloane de oameni în mișcare, obiecte abandonate, prezența sau utilizarea armelor, persoane care stau pe jos, izbucnirea unui incendiu, în total opt evenimnente diferite.

Matthias Houllier, cofondator al companiei care monitorizează cu A.I. Olimpiada: “Am programat algoritmii să recunoască siluete. Adică desenăm conturul obiectelor, cum ar fi umbre ale unor marionete, iar algoritmul nostru, pe baza acestui contur, este capabil să spună dacă vede o persoană, un vehicul, o motocicletă, o bicicletă. Dar în niciun moment nu ne uităm în interiourul conturului , adică la faţă, nu vom spune: Este persoana aceasta sau alta”.

Poliția franceză, pompierii și agenții de securitate din transportul public vor avea  acces la supravegherea bazată pe Inteligența Artificială. Patru companii au câștigat licitațiile publice în valoare de aproape nouă milioane de dolari  pentru acest sistem care va fi testat la Olimpiadă.

Ministerul de Interne al Franței a înființat un comitet de evaluare a protejării libertăților civile în timpul funcționarii sistemului de supraveghere bazat pe AI.

 

In this article