Serviciul Vamal a inițiat o anchetă, după ce un pretins diplomat a trecut frontiera cu țigări de contrabandă

Serviciul Vamal a inițiat o anchetă internă și un dosar penal pentru a stabili cum marți, 20 decembrie, un pretins diplomat cu dublă cetățenie, română și moldovenească, a...

Serviciul Vamal a inițiat o anchetă internă și un dosar penal pentru a stabili cum marți, 20 decembrie, un pretins diplomat cu dublă cetățenie, română și moldovenească, a putut să introducă în România peste 8 000 de pachete de țigări de contrabandă. Precizăm că fostul polițist de frontieră, Gheorghe Petic, a scris o postare pe Facebook în care a menționat că actele prezentate de cetățeanul reținut la frontiera română sînt veridice.

Ulterior, Petic a contrazis această versiune și a precizat că documentele prezentate de acest cetățean la controlul de frontieră română sînt false, însă apare întrebarea cum pretinsul diplomat a trecut frontiera Republicii Moldova cu valize ticsite cu țigări. Potrivit lui, vameșii din țara ar fi putut admis un act de corupție.

„Autoritățile Republicii Moldova trebuiau să iasă cu un comunicat de presă în care să spună cum a fost, ca să nu apară anumite suspiciuni din partea societății, precum că au fost acte de corupție din incompetență sau din neprofesionalism. Poliția trebuia să ne răspundă la o întrebare: cum acest cetățean pretins diplomat a putut să treacă prin filiera diplomatică sau prin pista verde pe unde trece corpul diplomatic cu un asemenea document.

Astfel fiind înregistrat și la controlul poliției de frontieră cu cea a trecut el totuși. Serviciul Vamal trebuia să răspundă cum acest cetățean a putut să treacă controlul cu țigări. Admit că ar fi putut trece nu prin partea Republicii Moldova, ar fi putut trece pe la Leușeni pe unde trec toți cetățenii și ar fi putut trece cu pașaport eliberat de autoritățile moldovene…() Aceste documente prezentate sunt improvizate”, a spus Petic pentru TV8. Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a declarat că la controlul țării noastre bărbatul a prezentat acte valabile.

„În Moldova, persoana a prezentat la control acte valabile. Însă, pe fapt a fost inițiată anchetă de serviciu pentru a investiga dacă au fost admise abateri de la procedurile standarde de operare”.

Și ministerul de Externe și Integrării Europene a Republicii Moldova confirmă faptul că actele prezentate de pretinsul diplomat moldovean la frontiera română sînt false.

„Documentele plasate nu corespund cu adevărul, deci noi nu avem așa acte. El nu este un diplomat, diplomații au pașaport eliberat de Ministerul de Externe.

Pașaportul eliberat seamănă cu pașaportul cetățeanului, actele care sunt prezentate și pe care scrie diplomat e o făcătură. Motiv pe care a fost și oprit de autorități. Așa documente noi nu emitem.

Regimul de eliberare a documentelor diplomatice este stabilit de legislație” a declarat Daniel Vodă, ofițer de presă al MAEIE.

In this article