Serviciile din educație, tot mai apreciate de locuitorii din suburbii

Peste 70 la sută dintre locuitorii celor 18 suburbii ale municipiului Chișinău sunt mulțumiți de serviciile de educație din școli și grădinițe, arată un studiu realizat de un...

Peste 70 la sută dintre locuitorii celor 18 suburbii ale municipiului Chișinău sunt mulțumiți de serviciile de educație din școli și grădinițe, arată un studiu realizat de un grup de inițiativă în cadrul Programului Buget Civil, ediția 2022.

Cea mai mare pondere a localnicilor care apreciază modul în care s-a dezvoltat sistemul se înregistrează în comunele Budești (90%), Băcioi (85%), Tohatin (82%) și orașul Vadul lui Vodă (83%). În alte 13 localități cotele exprimate de persoanele chestionate variază între 60 și 80 la sută și doar în orașul Codru, ponderea celor care apreciază serviciile școlare și preșcolare sunt sub 50%.

Proiectele mari în educație, finanțate de municipalitate, s-au intensificat în ultimii trei ani, în special în suburbii. De exemplu, Primăria Chișinău a investit, în trei ani, peste 17 milioane de lei în construcția unei grădinițe în orașul Sângera. Alte peste șapte milioane de lei municipalitatea le-a alocat pentru edificarea unei grădinițe în satul Brăila, comuna Băcioi, iar în acest an a început construcția din temelie a unei grădinițe în satul Bâc, comuna Bubuieci. Costul asumat de municipalitate la această etapă este de peste patru milioane de lei. Primăria Chișinău a alocat 1,2 milioane de lei și pentru procurarea unui sediu pentru a deschide o grădiniță în Condrița. Municipalitatea a investit semnificativ și în reparația școlilor. De exemplu, peste trei milioane de lei au fost alocate pentru Liceul ”Al. cel Bun” și Gimnaziul nr.68 din orașul Sângera, iar 1,18 milioane de lei au fost investite în reparația Liceului din Grătiești.

In this article