Școlile și grădinițele Capitalei, eficientizate energetic. Ceban: Le-am arătat partenerilor de dezvoltare exemplele de succes din instituțiile noastre

Proiectele de eficientizare energetică a instituțiilor publice, realizate de municipalitate împreună cu partenerii de dezvoltare, salutate de Delegația UE în Moldova. Echipa Primăriei Chișinău a întâmpinat astăzi un...

Proiectele de eficientizare energetică a instituțiilor publice, realizate de municipalitate împreună cu partenerii de dezvoltare, salutate de Delegația UE în Moldova. Echipa Primăriei Chișinău a întâmpinat astăzi un grup de oaspeți de la Bruxelles și reprezentanți din mai multe domenii și instituții la Liceul ”Nicolai Gogol” unde a fost implementat proiectul ”Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău”.

”Delegația UE a selectat Liceul ”Nicolai Gogol” ca să vadă cum am realizat proiectul, fiind exemplu unde în ultimii ani Primăria Chișinău a reabilitat termic 14 școli și 6 grădinițe, iar lucrările sunt în desfășurare în 3 spitale în cadrul proiectului implementat și finanțat de BERD, BEI și Fondul E5P. Liceul Teoretic „Nicolai Gogol”, are o suprafață interioară de peste 10 mii de metri pătrați. Actualmente, circa 1500 de elevi beneficiază de un mediu educațional confortabil”, a declarat Ion Ceban.

În edificiu au avut loc lucrări de izolare termică, de reabilitare a rețelelor electrice și termice, a fost instalat un sistem fotovoltaic și înlocuit sistemul de încălzire. Consumul de energie înainte de implementarea proiectului era de aproximativ 170 de mii kWh/an și a energiei termice de 900 de mii kWh/an. Economiile scontate sunt de 20% pentru energia electrică și 35% pentru cea termică.

În ultimii trei ani pe teritoriul liceului au fost realizate și alte proiecte pentru elevi și cadrele didactice.

”La liceu, din bugetul municipal, la fel am construit stadionul de fotbal profesional, am amenajat spațiul adiacent stadionului precum și reparate spațiile exterioare din preajma instituției. La fel, au fost efectuate reparații curente în toate clasele unde au fost schimbate geamurile”, a mai adăugat edilul.

În total, peste 50 de clădiri ale instituțiilor de importanță socială au fost izolate termic în ultimii trei ani, atât cu participarea financiară a partenerilor de dezvoltare, cât și din surse bugetare municipale. La fel, în suburbii am finanţat reparaţia, modernizarea şi deschiderea a 14 grădiniţe şi 22 de şcoli.

In this article