Scandalul sexual: Marian Lupu obține victorie parțială în procesul de apărare a reputației

Președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, a câștigat în primă instanță procesul de apărare a onoarei, demnității și reputației profesionale împotriva unui activist civic, care a comentat pe...

Președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, a câștigat în primă instanță procesul de apărare a onoarei, demnității și reputației profesionale împotriva unui activist civic, care a comentat pe rețelele de socializare scandalul cu tentă sexuală din instituție.

În data de 1 februarie curent, judecătorul Grigore Manole a dispus încasarea de la activist a sumei de 10 mii de lei drept cheltuieli suportate pentru asistența avocatului, însă nu a admis și solicitarea lui Lupu privind prejudiciile morale de 100 de mii de lei „atâta timp cât însăși constatarea răspândirii afirmațiilor false și defăimătoare constituie prin sine o satisfacţie echitabilă pentru orice prejudiciu moral eventual suferit”, transmite breakingnews.md cu referire la Anticorupție.md.

Președintele Curții de Conturi s-a adresat în instanță în urma unor afirmații făcute de activist, precum că  „Marian Lupu a făcut la Curtea de Conturi filtre pentru a putea ajunge la el și anume, în prima cameră angajatele trebuie să-și lese telefoanele; în a doua cameră trebuie să-și lese stilourile, hârtiile, ceasurile și după aceasta, au acces în cabinetul său, unde dacă Marian Lupu nu reușește să le îndoaie să meargă în dormitor (se are în vedere, pentru a întreține relații sexuale), angajatele sunt eliberate pe articol; Marian Lupu trebuie să fie dat afară și luat cu cătușele din Curtea de Conturi, precum și că Marian Lupu și până a ajunge la Curtea de Conturi a făcut multe prostii și trebuie de luat de procurori pe sus cu cătușile; Marian Lupu și o șefă de direcție sunt amanți. Marian Lupu a făcut din Curtea de Conturi bordel”.

Apărătorul său a cerut ca aceste informații denigratoare și defăimătoare să fie șterse de pe platformele pe care au fost distribuite.

Totodată, avocatul, în numele  lui Marian Lupu, a solicitat încasarea din contul activistului a sumei de 100 de mii de lei drept prejudicii morale, cerință neadmisă de instanță.

În schimb, pârâtul a fost obligat să acopere cheltuielile pentru onorariul avocatului angajat de Lupu.

Scandalul sexual de la Curtea de Conturi a izbucnit în aprilie 2023, după ce Tatiana Vozian, pe atunci angajată a instituției, l-a acuzat pe Lupu că i-ar fi făcut avansuri sexuale. Din cauza că i-ar fi refuzat atenția aceasta ar fi fost sancționată cu mustrare aspră. Pe de altă parte, Curtea de Conturi o acuză de „calomnii și insinuări”.

Ulterior, Tatiana Vozian a fost retrogradată, după reorganizarea instituției, structura căreia, potrivit conducerii, a fost ajustată la necesitățile de dezvoltare, iar în luna septembrie – demisă.

In this article