Scandal la o biserică din Telenești care a trecut la Mitropolia Basarabiei

Nicolae Grapin, preotul paroh al bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Telenești, a anunțat recent că parohia sa s-a alăturat Mitropoliei Basarabiei, declanșând un val de tensiuni. Această schimbare,...

Nicolae Grapin, preotul paroh al bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Telenești, a anunțat recent că parohia sa s-a alăturat Mitropoliei Basarabiei, declanșând un val de tensiuni.

Această schimbare, făcută publică după o slujbă, a fost întâmpinată cu proteste de către un grup de preoți și enoriași veniți din alte localități, care au cerut parohiei să rămână loială Mitropoliei Moldovei. Incidentul a necesitat intervenția forțelor de ordine pentru a calma situația, transmite breakingnews.md cu referire la europalibera.org.

Grapin, care conduce biserica din Telenești de aproape trei decenii, a justificat decizia de a se alătura Mitropoliei Basarabiei prin dorința de a exprima opoziția față de conflictul din Ucraina și de a scăpa de povara financiară impusă de Mitropolia Moldovei. Acesta a menționat că parohia plătea anual impozite semnificative către Mitropolia Moldovei, ceea ce a contribuit la decizia de schimbare.

Pe de altă parte, Mitropolia Moldovei a reacționat, prin vocea Episcopului de Soroca, Ioan Moșneguțu, afirmând că parohul din Telenești și alții care au luat decizii similare vor fi supuși sancțiunilor canonice, inclusiv interdicția de a oficia slujbe și posibila caterisire. Moșneguțu a exprimat regretul față de potențialele confruntări comunitare generate de astfel de schimbări, subliniind că mulți credincioși nu sunt de acord cu deciziile luate unilateral de preoții lor.

Protopopul Ion Marian, responsabil pentru integrarea noilor parohii în cadrul Mitropoliei Basarabiei, a observat că mai multe parohii din cadrul Mitropoliei Moldovei au optat pentru această schimbare, însă procesul este adesea complicat de problemele legate de proprietatea terenurilor pe care sunt construite bisericile.

În contextul tensiunilor generate de aceste schimbări, Episcopul Moșneguțu a anunțat planuri de a construi noi biserici pentru enoriașii care doresc să rămână sub jurisdicția Mitropoliei Moldovei, ca răspuns la cererile venite din partea comunităților afectate.

Aceste evenimente reflectă diviziunile mai largi din cadrul comunității religioase din Republica Moldova, amplificate de războiul din Ucraina și de poziția Patriarhiei Moscovei față de acest conflict.

In this article