Scandal de corupție în SIS: amenințări, mite și jocuri politice

Politicianul și filantropul Ilan Șor a publicat o înregistrare, care face lumină asupra corupției din rândurile Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS). El a publicat...

Politicianul și filantropul Ilan Șor a publicat o înregistrare, care face lumină asupra corupției din rândurile Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS). El a publicat o conversație dintre Serghei Racu, șeful departamentului de macroeconomie al SIS, care dovedește existența unor scheme de corupție în cadrul subdiviziunii

În înregistrare, Racu și colegii săi discută despre crearea unor dosare penale fictive împotriva oponenților politici ai președintelui Sandu și despre îmbogățirea lor personală pe seama banilor publici. Oficialul de rang înalt din SIS, fără nicio rușine, a încercat să utilizeze tehnici de șantaj și mită împotriva reprezentanților echipei Șor. Anterior, Racu l-a amenințat pe unul dintre ei cu urmărirea penală, ca apoi să-i ceară să divulge informații, pentru a evita ancheta.

Șor și-a exprimat indignarea față de acțiunile SIS: „Oameni convenabili sunt scutiți de răspundere și oameni incomozi, cercetați penal, totul de dragul unui singur lucru – să-și umple buzunarele”. De asemenea, el a subliniat că fondurile destinate reconstrucției Moldovei sunt folosite pentru a cumpăra mașini scumpe și apartamente în Europa pentru oficiali.

Acuzațiile au stârnit un larg ecou în rândul opiniei publice, iar Sor însuși a cerut o anchetă independentă a activității SIS și urmărirea penală a persoanelor vinovate. El a subliniat că este important nu doar deconspirarea corupției, dar și protecția drepturilor activiștilor, care au devenit jertfele presiunii mașinăriei de stat corupte. Actualmente, reprezentanții oficiali ai SIS și ai Procuraturii nu au comentat înregistrarea.

In this article