România cumpără 18 drone de atac Bayraktar TB2

Ministerul Apărării Naționale din România a atribuit firmei turcești de apărare Baykar un contract de 321 de milioane de dolari pentru achiziționarea de avioane fără pilot Bayraktar TB2,...

Ministerul Apărării Naționale din România a atribuit firmei turcești de apărare Baykar un contract de 321 de milioane de dolari pentru achiziționarea de avioane fără pilot Bayraktar TB2, potrivit unor documente publicate recent și citate de publicația DefenseNews.com.

Măsura vine după ce, în luna august a anului trecut, Ministerul român al Apărării și-a anunțat intenția de a achiziționa trei pachete de drone TB2 de la Baykar Makina pentru aproximativ 300 de milioane de dolari, în așteptarea aprobării din partea Parlamentului, transmite caleaeuropeana.ro.

“Sistemele UAS care vor fi achiziționate vor fi destinate Forțelor Terestre Române. Fiecare sistem include șase platforme aeriene cu capabilități de angajare a țintelor (în total 18 drone). Programul presupune, de asemenea, achiziționarea unui pachet inițial de suport logistic, a instruirii și echipamentelor necesare”, a precizat atunci MApN într-un comunicat.

Săptămâna aceasta, site-ul Tenders Electronic Daily, o versiune online a suplimentului la Jurnalul Oficial al Uniunii Europene axat pe proiecte de achiziții publice, a publicat anunțul oficial de atribuire a contractului către producătorul turc pentru producția acestor sisteme.

Dronele urmează să fie livrate la Timișoara, unde Forțele Aeriene Române operau Baza Aeriană 93, care găzduia avioane MiG-23 înainte de a fi retrase din uz. Odată primite, România va deveni a doua țară din UE, după Polonia, care va opera TB2 și al treilea membru european al NATO care le va comanda după Turcia.

Aceste achiziții urmează să contribuie la ambițiile stabilite în cadrul proiectului de transformare a Armatei Române până în 2040, care urmărește să doteze forțele cu echipamente militare și sisteme de armament noi, care să asigure flexibilitate, conștientizare situațională extinsă și putere de foc sporită.

România intenționează să își majoreze bugetul apărării la 2,5% din PIB în 2023. Anul trecut, țara a alocat aproximativ 6 miliarde de euro pentru cheltuielile de apărare.

La începutul acestei luni, președintele Klaus Iohannis a afirmat că Bucureștiul analizează, de asemenea, cumpărarea de avioane F-35 în eforturile de modernizare a forțelor sale aeriene, conform unei decizii luate la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

In this article