Regatul Unit și SUA impun sancțiuni împotriva liderilor Houthi din Yemen

Joi, Regatul Unit și Statele Unite au adoptat o poziție fermă împotriva rebelilor Houthi din Yemen, anunțând sancțiuni împotriva a patru lideri acuzați de implicare în organizarea atacurilor...

Joi, Regatul Unit și Statele Unite au adoptat o poziție fermă împotriva rebelilor Houthi din Yemen, anunțând sancțiuni împotriva a patru lideri acuzați de implicare în organizarea atacurilor asupra navelor comerciale din Marea Roșie.

Într-un comunicat comun, oficialii britanici și americani au subliniat că aceste sancțiuni reprezintă un răspuns la atacurile continue ale Houthi împotriva vaselor comerciale și a echipajelor lor civile. Printre liderii sancționați se numără Mohamed al-Atifi, ministrul apărării al rebelilor Houthi, și Muhammad Fadl Abd al-Nabi, comandant al forțelor navale Houthi.

Sancțiunile impuse includ înghețarea activelor acestora și interdicția de intrare pe teritoriul Regatului Unit și Statelor Unite. Aceste măsuri vin în urma loviturilor militare recente lansate de SUA și Regatul Unit împotriva siturilor strategice ale rebelilor yemeniți.

Tensiunile cresc în regiune pe fondul intensificării atacurilor Houthi asupra navelor comerciale în Marea Roșie și Golful Aden. Acest lucru a determinat armatorii să evite rutele esențiale pentru comerțul internațional. Guvernul britanic afirmă că este “hotărât să apere libertatea de navigație” și subliniază consecințele grave ale atacurilor asupra siguranței și stabilității regionale.

Rebelii Houthi, care controlează o mare parte din Yemen, au susținut că acțiunile lor sunt în solidaritate cu populația din Gaza, aflată sub asediu în urma bombardamentelor israeliene.”

In this article