Avion rusesc distrus în Belgorod: Ucraina acuzată de atac aerian

Comitetul rus de Investigaţii a anunțat joi că avionul militar de transport rusesc Iliuşin Il-76, doborât în regiunea rusă Belgorod, a fost lovit de o rachetă antiaeriană ucraineană,...

Comitetul rus de Investigaţii a anunțat joi că avionul militar de transport rusesc Iliuşin Il-76, doborât în regiunea rusă Belgorod, a fost lovit de o rachetă antiaeriană ucraineană, potrivit unui comunicat Reuters şi France Presse. Concluzia preliminară a anchetatorilor ruși indică că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer din familia Zenit, lansată de pe teritoriul ucrainean. Comitetul a deschis un dosar penal pentru „terorism”.

Moscova susține că a avertizat Kievul înainte ca avionul să intre în zona unde a fost doborât. Președintele Comisiei de Apărare din Duma de Stat a Rusiei afirmă că serviciul militar de informaţii ucrainean a confirmat primirea avertismentului. În replică, Kievul neagă această informație, solicitând o investigație internațională și acces la locul prăbușirii avionului pe teritoriul rus. Totodată, respinge afirmațiile cu privire la prezența prizonierilor ucraineni la bordul aeronavei, invocând lipsa de dovezi în acest sens. Tensiunile cresc în regiune pe fondul acestor acuzații și contestări reciproce.

In this article