R. Moldova va primi un ajutor financiar în valoare de 211 milioane de dolari

R. Moldova va primi 211 milioane de dolari, în vederea creșterii economice și dezvoltării programelor sociale, de către Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD). Jumătate din sumă...

R. Moldova va primi 211 milioane de dolari, în vederea creșterii economice și dezvoltării programelor sociale, de către Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD). Jumătate din sumă este un credit luat pentru un termen de 21 de ani.

Mijloacele financiare urmează a fi oferite în cadrul Programului „Moldova, măsuri în situație de urgență, reziliență și competitivitate. Operațiunea de politici de dezvoltare 2 (DPO)”. În total, Programul presupune un în sumă de 211 milioane de dolari SUA, dintre care circa 100 de milioane de dolari constituie împrumut de la BIRD, iar 111 milioane sunt sub formă de grant.

Programul conține opt subacțiuni ce țin de implementarea unor măsuri privind statutul refugiaților și integrarea lor în societate; managementul în situații de urgență, inclusiv din cauza afluxului de refugiați; consolidarea programului antisărăcie; creșterea eficienței energetice; consolidarea capacității fondului de garantare a depozitelor; consolidarea guvernanței întreprinderilor de stat; continuarea reorganizării sectorului feroviar și digitalizarea serviciilor pentru afaceri.

Împrumutul va fi oferit pentru 21 de ani, inclusiv o perioadă de grație de trei ani, la o rată a dobânzii variabilă. Atât împrumutul, cât și grantul vor fi debursate într-o singură tranșă, după ratificarea Acordului de către Parlamentul Republicii Moldova.

In this article