Proiectul lui Dodon, care vine să apere producătorul local, pe masa deputaților

Proiectul de lege care vine să apere interesele producătorilor locali a fost retransmis în Parlament la inițiativa președintelui Igor Dodon și va fi supus dezbaterilor publice. Audierile vor...

Proiectul de lege care vine să apere interesele producătorilor locali a fost retransmis în Parlament la inițiativa președintelui Igor Dodon și va fi supus dezbaterilor publice. Audierile vor fi organizate de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe pentru votarea documentului în lectura a doua.

Este vorba despre inițiativa de modificare a Legii cu privire la comerțul interior, votată de deputați în prima lectură și retrasă din Parlament de Guvernul condus de Maia Sandu. Prin acest proiect, comerciantul este obligat să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt (lanț de aprovizionare cu produse alimentare produse și/sau procesate pe teritoriul Republicii Moldova) în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial.

Președintele țării susține că documentul a fost retras de Guvernul Sandu ”în interesul corporațiilor străine”. Igor Dodon spune că acest proiect trebuie să fie votat de toți deputații din Parlament, deoarece Republica Moldova importă foarte multe produse pe care le poate produce în țară.

”De ce să nu creăm condiții suplimentare ca consumul de pe piața internă să fie asigurat cu produse autohtone”, a declarat Dodon.

Șeful statului a mai declarat că, în timpul apropiat, va fi înaintată o nouă inițiativă, la fel, menită să apere interesul producătorilor locali în procesul de achiziții publice.

”Vrem să revenim la o practică anterioară, anulată de alianțele pro-europene din ultimii 10 ani, ca în procesul de achiziții publice producătorul local să fie avantajat la preț”, a declarat Dodon.

In this article


Join the Conversation