Proiectul II de cooperare între Serviciul Fiscal de Stat și Agenția Fiscală Suedeză

Reprezentanții Serviciului Fiscal de Stat, ai Agenției Fiscale Suedeze, ai Agenției de executare silită din Suedia, precum și ai Ambasadei Suediei în Republica Moldova s-au întrunit în prima...

Reprezentanții Serviciului Fiscal de Stat, ai Agenției Fiscale Suedeze, ai Agenției de executare silită din Suedia, precum și ai Ambasadei Suediei în Republica Moldova s-au întrunit în prima ședință în cadrul Proiectului II de cooperare. Reuniunea a avut drept scop prezentarea progresului înregistrat în cadrul Proiectului, inclusiv a perspectivelor de dezvoltare pe cele 3 componente: managementul resurselor umane, schimbul internațional de informații, managementul arieratelor fiscale, transmite Breaking News.

Totodată, pe componenta managementul arieratelor fiscale a fost elaborat proiectul de lege privind modificarea Codului Fiscal, în partea ce ține de amânarea/eșalonarea stingerii obligației fiscale, care urmează să fie promovat. Concomitent, urmează a fi lansată campania de informare și educație fiscală în școli, grupul țintă vizând elevi în vârstă de 15-18 ani, cu preluarea experienței Agenției Suedeze de Executare Silită.

Pe componenta schimbul internațional de informații, cei prezenți au convenit că acțiunile ulterioare pe această dimensiune depind actualmente de semnarea Acordului multilateral al autorităților competente pentru schimbul automat de informații privind conturile financiare.

Acordul respectiv va permite Republicii Moldova să efectueze schimbul de informații cu jurisdicțiile semnatare, în vederea identificării persoanelor fizice sau entităților, care se eschivează de la declararea veniturilor și plata impozitelor, prin transferul banilor în conturile din străinătate, acesta fiind un pas important spre transparentizarea veniturilor.

Proiectul II de cooperare între Serviciul Fiscal de Stat și Agenția Fiscală Suedeză pentru perioada 2018-2021 a demarat ca urmare a implementării cu succes a proiectulului de cooperare cu Agenția Fiscală Suedeză în perioada 2013-2016.

 

 

 

In this article


Join the Conversation