Proiect twinning implementat de serviciul vamal

În vederea simplificării formalităților vamale în comerțul internațional cu mărfuri, precum și în scopul realizării angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere, Serviciul Vamal s-a implicat plenar în...

În vederea simplificării formalităților vamale în comerțul internațional cu mărfuri, precum și în scopul realizării angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere, Serviciul Vamal s-a implicat plenar în implementarea unor noi mecanisme de facilitare a comerțului extern, cu sprijinul proiectului Twinning, transmite Breaking News.

La data de 24 iulie, Serviciul Vamal a găzduit cea de-a VII-a ședință a Comitetului de Supraveghere a Proiectului Twinning „Suport în modernizarea Serviciului Vamal”, în cadrul căreia au fost prezentate cele mai importante progrese înregistrate de la lansarea acestuia și până în prezent.

La reuniune au participat Directorul interimar al Serviciului Vamal, Iurie Ceban, Lider de Proiect din partea RM, Vicedirectorul General al autorității vamale lituaniene, Vytenis Alisauskas, Lider de Proiect din partea Lituaniei, Consilierul Rezident de Twinning, Valdas Dovydenas, Liderul de Proiect din partea Italiei, Francesca Romana di Bello, managerii de proiecte ai Delegației Uniunii Europene în RM, Ekaterina Yakovleva și Boris Filipov, precum și reprezentanți ai autorităților naționale de resort.

Odată cu implementarea Noului Sistem Computerizat de Tranzit, declarația de tranzit  se va depune în format electronic, fiind facilitat schimbul de date între birourile vamale implicate într-o operațiune de tranzit. În acest mod, va spori gradul de securitate a datelor și se vor reduce costurile și întârzierile determinate de declararea bunurilor pe suport de hârtie.

Pe de altă parte, Ghișeul Unic ar urma să integreze actele emise de mai multe autorități naționale, cum ar fi Agenția Servicii Publice, Ministerul Afacerilor Interne, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor etc. Astfel, agentul economic sau brokerul vamal nu va mai fi obligat să solicite un șir de acte permisive de la mai multe agenții. Acestea vor fi depuse la un singur ghișeu, iar sistemul le va repartiza în mod automat tuturor autorităților vizate.

In this article


Join the Conversation