Procuror din cadrul Procuraturii raionului Călărași deferit justiției pentru corupere pasivă

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a unui procuror din Procuratura raionului...

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a unui procuror din Procuratura raionului Călărași, fiindu-i incriminată săvârșirea infracțiunii de corupere pasivă (art. 324 alin. (3) lit. a) din Codul penal).

Cauza penală a fost inițiată în luna decembrie a anului 2022, de către Procurorul General interimar, pe faptul acțiunilor procurorului în Procuratura raionului Călărași, manifestate în pretinderea mijloacelor bănești în schimbul susținerii cererii de reabilitare a unui condamnat, aflată spre examinare pe rolul instanței de judecată.

Conform materialelor cauzei penale, procurorul, urmărind scopul neîndeplinirii acțiunilor în exercitarea funcției sale, manifestate prin neatacarea cu recurs a încheiereii Judecătoriei Strășeni, sediul Central din 08 decembrie 2022, prin care s-a admis cererea denunțătorului, privind reabilitarea judecătorească și anularea antecedentelor penale, a pretins de la acesta, pentru sine, bani ce nu i se cuvin, în suma de 300 Euro.

Mijloacele bănești în sumă de 300 euro au fost transmise procurorului la 09 decembrie 2022, sub controlul organului de urmărire penală a Centrului Național Anticorupție, acesta fiind reținut în flagrant.

Învinuitul nu și-a recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond în Judecătoria Strășeni, sediul Călărași.

Pentru infracțiunea comisă (art. 324 alin. (3) lit. a) din Codul penal) legea prevede pedeapsa sub formă de închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 400 000 la 500 000 lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

In this article