Procuratura raionului Ungheni anunță despre reținerea a trei persoane pentru organizarea migrației ilegale din Republica Moldova în România

Urmare a măsurilor speciale de investigații și acțiunilor de urmărire penală efectuate de Direcția regională VEST și Poliția de Frontieră Română, sub conducerea Procuraturii Ungheni, s-a reușit destructurarea...

Urmare a măsurilor speciale de investigații și acțiunilor de urmărire penală efectuate de Direcția regională VEST și Poliția de Frontieră Română, sub conducerea Procuraturii Ungheni, s-a reușit destructurarea activității infracționale a unui grup criminal organizat, specializat în organizarea migrației ilegale în spațiul Uniunii Europene, pentru persoanele din țările de risc, folosind Republica Moldova ca zonă de tranzit.
Astfel, în noaptea din 20 spre 21 februarie 2023, a fost reținut un cetățean român, care avea rolul de călăuză pentru doi cetățeni de origine afro-asiatică. În apropiere de locul reținerii, pe malul râului Prut, au fost depistate o barcă gonflabilă și un mijloc de transport, care erau folosite la transportarea migranților.
În continuarea acțiunilor de căutare, polițiștii de frontieră au reținut celelalte 2 persoane, și ei cetățeni români, bănuiți de implicare în activitatea infracțională. Cei doi ar fi încercat să părăsească teritoriul Republicii Moldova, prin punctul de trecere a frontierei Leușeni, pentru a se eschiva de la răspunderea penală.
Organizatorii ar fi primit 3000 de euro pentru a asigura persoanelor trecerea ilegală a frontierei de stat.
Urmare a faptelor descrise, a fost pornită urmărirea penală, pe faptul organizării migrației ilegale, săvârșite de un grup criminal organizat (art. 3621 alin. (3), lit.a) din Codul penal).
La moment, sunt efectuate acțiuni de urmărire penale pentru elucidarea tuturor circumstanțelor, precum și pentru stabilirea altor persoane implicate în comiterea infracțiunii.
In this article