Primul EXIT-POLL din ultimii 8 ani va fi organizat duminică

Pentru prima dată după 8 ani în Republica Moldova va fi organizat un exit-poll, adică sondaj la ieșirea din secțiile de votare, la turul doi de scrutin pentru...

Pentru prima dată după 8 ani în Republica Moldova va fi organizat un exit-poll, adică sondaj la ieșirea din secțiile de votare, la turul doi de scrutin pentru alegerile din municipiul Chișinău. Exit-poll-ul va fi organizat de două instituții sociologice la comanda unei companii de consultanță politică.

Ultimul sondaj de tip exit-poll a fost realizat în Republica Moldova la alegerile locale din 2011. Din cauză că a arătat rezultate total diferite de cele ale scrutinului și cercetări anterioare de acest gen au fost diferite de rezultatul votului, până acum nu au mai fost organizate exit-poll-uri.

Directorul companiei Poliexepert, care a comandat și finanțează acest exercițiu, Igor Volnițchi, susține însă că a este necesară reluarea acestui tip de sondaje întrucât sunt parte a dezvoltării unei societăți democratice.

Exitpoll-ul care va costa aproape 400 de mii de lei, va fi realizat în 67 de secții de votare din municipiul Chișinău, iar organizatorii spun că vor fi intervievate aproximativ 7-8 mii de persoane.

Primul exit-poll a fost realizat în Republica Moldova la alegerile parlamentare din 2005. Ultimul sondaj de acest tip a fost organizat la primul tur de scrutin al alegerilor locale din 2011 în Chișinău. Atunci, sondajul la ieșirea din secțiile de votare îl dădea pe Dorin Chirtoacă drept învingător din primul tur. Rezultatele alegerilor au fost diferite, Dorin Chirtoacăfiind devansat de Igor Dodon în primul tur de alegeri.

In this article


Join the Conversation