Primăria Chișinău face investiții de zeci de milioane în construcția și reparația grădinițelor din suburbii

Primăria municipiului Chișinău a investit, în perioada 2020-2022, aproape 48 de milioane de lei pentru renovarea și construcția grădinițelor în suburbiile capitalei. În doi ani și jumătate, datorită...

Primăria municipiului Chișinău a investit, în perioada 2020-2022, aproape 48 de milioane de lei pentru renovarea și construcția grădinițelor în suburbiile capitalei.

În doi ani și jumătate, datorită alocărilor din bugetul municipal, în satele și comunele din gestiune sunt construite patru grădinițe noi, iar alte zece sunt reparate.

Anul acesta, Primăria Chișinău a alocat 6,7 milioane de lei pentru construcția din temelie a grădiniței în satul Brăila, comuna Băcioi. Contribuția locală pentru acest proiect este de 1,65 de milioane de lei.

O altă investiție de 4,177 de milioane de lei municipalitatea a făcut-o pentru edificarea unei grădinițe din satul Bîc, comuna Bubuieci.
Alte 500 de mii urmează să fie acordați din partea bugetului comunei.

Datorită suportului din partea Primăriei Capitalei, în Condrița a fost procurat un edificiu pentru o grădiniță. În acest sens, din bugetul municipal au fost alocați peste 1,17 milioane de lei. În acest an, municipalitatea a investit 2 milioane de lei pentru proiectarea și reparația imobilului procurat și amenajarea teritoriului noii grădinițe.

Primăria Chișinău a făcut investiții enorme și pentru construcția unei noi grădinițe la Sîngera. Pentru aceasta din bugetul municipal, în trei ani, au fost virate peste 15 milioane de lei.

⁃ De asemenea, cu susținerea municipalității au fost reparată grădinițele nr.140, nr. 101 și nr.171 din comuna Băcioi. Pentru renovarea Grădiniței nr. 140 din bugetul capitalei au fost alocați 1,8 milioane de lei. 800 de mii de lei au fost acordați pentru reparația Grădiniței 101, iar alte 1,4 milioane de lei – pentru Grădinița 171”, a declarat Ion Ceban.

Primăria Chișinău a investit surse financiare și pentru reparația a două grădinițe din comuna Bubuieci. Pentru aceasta din bugetul municipal au fost alocați anul trecut 1,6 milioane de lei.

De asemenea, anul acesta, Primăria Chișinău a acordat 800 de mii de lei pentru renovarea gardului grădiniței nr.2, alte 200 de mii au fost alocați de administrația locală.

În ultimii trei ai, Primăria Chișinău a investit 3,3 milioane de lei pentru reparația Grădiniței ”Licurici” din comuna Ciorescu.
Dintre acestea, 600 de mii de lei au fost destinați pentru renovarea sălilor în patru grupe, alte 850 de mii – pentru modernizarea sistemului de încălzire din instituție.
De asemenea, din bugetul municipal au mai fost alocate 800 de mii de lei pentru renovarea trotuarului adiacent clădirii grădiniței. În 2022, Primăria Chișinău a investit 1,05 milioane de lei pentru reparația capitală a edificiului grădiniței și pentru modernizarea sălii de sport.

Din bugetul municipal au fost alocate peste 2,77 de milioane de lei pentru reparația grădiniței nr. 24 din Colonița. De asemenea, din contul bugetului Capitalei au fost alocați peste 1,7 milioane de lei destinați amenajării teritoriului acestei grădinițe.

Municipalitatea a susținut administrația locală din Cruzești în procesul de reparație a Complexului educațional Gimnaziu- Grădiniță. În acest scop, în 2022, din bugetul Primăriei Chișinău au fost virați 400 de mii de lei.

Datorită susținerii acordate de Primăria Chișinău, în comuna Tohatin este reparată grădinița nr.223. În total, din 2020 până în prezent, municipalitatea a susținut acest proiect cu un buget de aproape 1,44 de milioane de lei.

Din bugetul municipal, în acest an au fost alocate 2,35 de milioane de lei pentru reparația capitală a sistemului de încălzire a blocului vechi a instituției de educație timpurie nr.1 din Trușeni.

In this article