Primăria Capitalei planifică să transforme pivnițele casei „Toader Sabău” în muzeu

Săpăturile arheologice la beciurile casei Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, din strada Grigore Vieru, 11, continuă. Potrivit primarului general Ion Ceban, asociația „Monumentum”, Primăria Municipiului Chișinău în colaborare cu arhitectul...

Săpăturile arheologice la beciurile casei Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, din strada Grigore Vieru, 11, continuă.

Potrivit primarului general Ion Ceban, asociația „Monumentum”, Primăria Municipiului Chișinău în colaborare cu arhitectul Andrieș Mihail, pentru prima dată în istoria urbei – au inițiat proiectul-pilot de arheologie urbană, muzeificând vestigiile arheologice din Chișinăul Vechi – Casa lui Toader Sabău (bd. Grigore Vieru , 11, casa unde a locuit Mitropolitul Bănulescu Bodoni, construcții datate cu sf. sec. al XVIII).

Săpăturile arheologice au fost începute în toamna anului 2021 și continuă pentru a pune în valoare vestigiile arheologice ale celei mai vechi clădiri din Chișinău (1795) și pentru a scoate la suprafața ruinele Bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Săpăturile au scos la lumină câteva trepte, dar și beciul casei, care are 230 de ani.Anul acesta, pentru prima dată, sunt alocate surse financiare pentru acest domeniu de către Primăria mun. Chișinău.

In this article