Primăria Chișinău depune o cerere de chemare în judecată a Guvernului

La Curtea de Apel Chișinău Primăria Chișinău va depune o cerere de chemare în judecată privind nulitatea unor prevederi din dispoziția Comisiei Situații Excepționale Naționale, prin care ANRE...

La Curtea de Apel Chișinău Primăria Chișinău va depune o cerere de chemare în judecată privind nulitatea unor prevederi din dispoziția Comisiei Situații Excepționale Naționale, prin care ANRE a fost obligat să aprobe tarife majorate la gaze naturale cu efect retroactiv din 1 ianuarie. Despre aceasta a anunțat primarul general Ion Ceban.

„Tot astăzi, Primăria va depune cerere prealabilă la ANRE împotriva hotărârii din 28 Ianuarie care a prevăzut majorarea prețurilor la gazele naturale începând cu data din urmă, 1 ianuarie 2022. Pe acest caz juriștii Primăriei Chișinău vor depune o plângere la Procuratură. Pe parcursul săptămânii urmează să fie întrunită ședința Comisiei Situații Excepționale Municipale.

PRECIZĂM: Guvernarea a obligat ANRE-ul să ridice prețurile la gaz, retroactiv, iar acum transformă Agenția în țap ispășitor. Joaca în teatrul absurdului a început la finele lunii ianuarie! La început au băgat Stare de Urgență în RM. După, în data de 27 ianuarie, Comisia Situații Excepționale Națională a emis o decizie către ANRE, ca să revizuiască prețurile la gaze. Astfel, obligă ANRE să modifice tariful la gaz începând cu 1 ianuarie, adică retroactiv”, a punctat Ceban.

Primarul spune că pe 28 ianuarie ANRE se întrunește și modifică tariful conform indicației CSE, adică Guvernului. Pe 29 ianuarie, șeful comisiei Economie din Parlament, deputat PAS, atacă public ANRE pentru faptul că a aprobat tarife retroactiv.

„Hotărârea ANRE însă se bazează pe indicația Guvernului. Adică, ei tot pe ei se critică, dar dau vina pe ANRE și pe situația externă. Reieșind din efectele economice, sociale ale acestei hotărâri, lipsa de reacție adecvată a Prim-ministrului, miniștrilor poate se impune demisia întregului cabinet de miniștri. Toți tac, deși în fapt ei cunosc foarte bine că toate scumpirile sunt în lanț și nu reușesc să le facă față. Starea de Urgență declarată în Moldova era acoperirea pentru alte decizii care urmau să le facă și au făcut. Iată de ce nu au îndeplinit nimic legat de sănătate ca să scoată oamenii din COVID, Ministerul Sănătății nu a făcut nici o acțiune suplimentară”, a precizat edilul.

Amintim că în urma scumpirilor la gaz, Primărie Chișinău trebuie să piardă 300 de milioane de lei.

In this article