Primăria Chișinău a deschis 3 instituții sociale în Chișinău pentru copii, tineri și adulți

Primăria Chișinău a deschis 3 instituții sociale în Chișinău pentru copii, tineri și adulți. Despre aceasta a anunțat primarul general Ion Ceban în cadrul ședinței de astăzi de...

Primăria Chișinău a deschis 3 instituții sociale în Chișinău pentru copii, tineri și adulți. Despre aceasta a anunțat primarul general Ion Ceban în cadrul ședinței de astăzi de la Primărie.
Primar instituție este Centrul municipal de zi pentru copiii cu boli rare și autism „Fluturele albastru”.
„Acesta este primul centru creat, la nivel de municipalitate, pentru copiii cu boli rare. Capacitatea maximă al Centrului este de 30 de copii, cu vârsta de la 3 la 16 ani. Aici vor activa specialiști de profil: psiholog, psihopedagog, logoped, chinetoterapeut, care vor desfășura diferite terapii, printre care distractive, culturale şi sportive, în funcţie de necesităţile beneficiarilor.

Actualmente în Capitală avem 4 centre municipale de zi, unde sunt oferite gratuit servicii specializate pentru copiiii cu necesităţi speciale. În anul 2022-2023, Primăria Chişinău a creat 7 servicii noi pentru copiii cu dizabilităţi, sau care se află în situaţii de risc. Centrul a fost deschis de Primăria Chişinău în colaborare cu Uniuniea Europene, Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis și Asociația Obștească ,,Copii Ploii”.

Un alt centru deschis săptămâna trecută de Primăria Chișinău este Primul Centru Municipal de Învățare și Educație a Adulților.

„Se pot înscrie și frecventa persoanele adulte aflați în proces de căutare a unui loc de muncă, profesioniști interesați de a-și dezvolta competențele profesionale și civice și alţi cetățeni interesați de învățare pe tot parcursul vieții.
Deschiderea primului hub educațional inovativ din ţară a fost posibilă datorită investiţiilor făcute de Primăria municipiului Chișinău în parteneriat cu Reprezentanța Asociației Germane pentru Educația Adulților în Republica Moldova AO „DVV International Moldova”, în baza Memorandumului încheiat privind înțelegerea și cooperarea reciprocă”, a declarat edilul.

Ceban spune că acesta este un proiect mult aşteptat şi are drept scop asigurarea accesului adulţilor din municipiu la oportunități de învățare și educație de calitate, o componentă esențială pentru dezvoltarea capitalului uman al orașului.

„În aşa mod, Chişinăul va realiza cel de-al patrulea obiectiv al Agendei 2030 pentru Dezvoltarea Durabilă, și anume promovarea valorii procesului de învățare și educație a adulților și a învățării pe tot parcursul vieții. Oferim posibilitatea de învățare pentru toți și pentru fiecare, pentru a menţine lumea activă acasă, în Republica Moldova.
Municipiul Chişinău este un exemplu în acest sens, iar acest model poate fi multiplicat şi în alte localităţi din ţară.

La fel, săptămâna trecută Primăria Chișinău a deschis, Un nou Centru Municipal de Tineret, este al 5-lea centru pentru tineri în sectorul Botanica, în clădirea abandonată unde se afla serviciul stării civile.

Acum sunt centre de tineret în fiecare sector al capitalei, iar acum 3 ani nimeni nu credea că vom reuși. Tinerii au activități diverse și asta ne bucură. Partenerii noștri sunt UNICEF Moldova și PRO BONO pentru ce le mulțumesc foarte mult. Amintesc că bugetul alocat de către Primăria municipiului Chișinău pentru 2023 pe domeniul de tineret este de 60 de milioane de lei”, a declarat Ceban.

Edilul a subliniat că în continuare sunt câteva proiecte și programe pe care le vom lansa în foarte scurt timp și anume: Casa ta în Chișinău – program pentru tinerii care vor să-și procure o locuință. Al doilea proiect este vorba de lansarea – Incubatorului municipal pentru dezvoltarea antreprenoriatului pentru persoanele de până la vârsta de 40 de ani.

„Lucrăm pentru dezvoltarea mai multor servicii pentru toate categoriile de persoane”, a conchis edilul.

In this article