Președintele Braziliei sugerează ca Ucraina să cedeze Crimeea Rusiei

Preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a sugerat joi ca Ucraina să cedeze Peninsula Crimeea Rusiei pentru a pune capăt războiului, estimând că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski,...

Preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a sugerat joi ca Ucraina să cedeze Peninsula Crimeea Rusiei pentru a pune capăt războiului, estimând că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, „nu poate să-şi dorească totul”, notează AFP. 

Preşedintele rus, Vladimir Putin, „nu poate ocupa teritoriul Ucrainei”. „Poate vom discuta despre Crimeea. Dar trebuie să se gândească la ce a invadat în plus”, a spus Lula da Silva în cursul unei întâlniri cu jurnaliştii la Brasilia.

„Nici Zelenski nu îşi poate dori totul”, a continuat preşedintele brazilian. „Lumea are nevoie de linişte (…) Trebuie să găsim o soluţie” a adăugat el.

Ucraina refuză să negocieze cu Moscova fără o retragere prealabilă a trupelor ruse de pe întreg teritoriul său, inclusiv din Crimeea anexată de Rusia în 2014.

Lula da Silva a formulat la sfârşitul lui ianuarie o propunere, cu contururi încă vagi, de mediere în conflictul din Ucraina de către un grup de ţări. Preşedintele brazilian urmează să prezinte acest proiect omologului său chinez, Xi Jinping, la Beijing săptămâna viitoare.

Şeful statului brazilian a spus că este „încrezător” în şansele de succes ale acestui proiect, exprimându-şi speranţa că grupul de ţări „va fi creat” la întoarcerea sa din China.

Consilierul principal al lui Lula da Silva pentru afaceri internaţionale, Celso Amorim, s-a întâlnit la Moscova la sfârşitul lui martie cu Vladimir Putin şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care, în plus, este aşteptat în Brazilia pe 17 aprilie.

In this article