O furtună de gheață a lovit două provincii din Canada – pagubele sunt uriașe

Două persoane au murit şi peste un milion de oameni nu aveau electricitate, joi, după ce o furtună de gheaţă a lovit două dintre cele mai mai populate provincii din Canada,...

Două persoane au murit şi peste un milion de oameni nu aveau electricitate, joi, după ce o furtună de gheaţă a lovit două dintre cele mai mai populate provincii din Canada, înaintea unui weekend de sărbători, aducând ploaie îngheţată şi vânt puternic care a doborât copaci şi a dărâmat liniile de curent, potrivit Reuters.

 

Puţin sub un milion de oameni nu aveau electricitate în Quebec şi circa 110.000 în Ontario, la ora 4 p.m. (20.00GMT), potrivit site-ului Poweroutage.com. Penele de curent din cele două provincii au afectat, mai devreme în cursul zilei, peste 1,3 milioane de oameni.

Cele două provincii reprezintă mai mult de jumătate din populaţia totală a Canadei, de circa 39 de milioane de oameni.

Furnizorii de electricitate din cele două provincii lucrează pentru a restabili alimentarea, dar reparaţiile ar urma să dureze câteva zile, ceea ce înseamnă că mulţi canadieni şi-ar putea petrece weekendul de Paşte în întuneric.

Un bărbat a murit în Quebec după ce un copac a căzut peste el, a declarat, la un briefing, premierul provinciei, Francois Legault, îndemând oamenii să fie atenţi la firele de electricitate căzute şi la copacii slăbiţi. Un alt bărbat a murit în estul provinciei Ontario, după ce a fost lovit de o creangă care a căzut, a relatat postul CTV News.

Trudeau s-a oferit să acorde asistenţă federală dacă este nevoie

Prim-ministrul Justin Trudeau, ales în Parlament într-o circumscripţie din Montreal, s-a oferit să acorde asistenţă federală dacă este nevoie.

”Este un moment foarte dificil… pene de curent pentru atât de multe persoane, copaci doborâţi care avariază clădiri şi maşini şi altele, este o îngrijorare continuă”, a declarat Trudeau reporterilor, pe o stradă din districtul său, în timp ce, în spatele său, echipele îndepărtau un copac căzut.

Montreal se află printre cele mai afectate zone din Quebec, având circa jumătate din totalul penelor de curent din provincia de limbă franceză.

”Văzând toţi aceşti frumoşi copaci la pământ, văzând vieţi perturbate, văzând încercări similare… va fi un weekend de Paşte greu pentru multe familii”, a spus Trudeau.

Hydro-Quebec spera să restabilească alimentarea cu electricitate pentru circa 70% din consumatori până vineri, la miezul nopţii, a declarat un reprezentant al companiei la un briefing televizat.

”Din păcate, este începutul unui weekend lung şi unele zone sunt mai complicate şi nu vor putea fi reconectate imediat”, a afirmat Regis Tellier, vicepreşedinte de operaţiuni şi mentenanţă la Hydro-Quebec.

La Ottawa, echipele ar urma să restabilească, până la prânz, alimentarea cu electricitate pentru mare parte din cei circa 65.000 de clienţi afectaţi, a declarat primarul Mark Sutcliffe.

Unele zone din capitala naţională ”rămân periculoase din cauza resturilor căzute şi penelor de curent care afectează semafoarele”, a spus Sutcliffe.

 

In this article