Premierul Dorin Recean a vizitat comunitatea ecologică din satul Râșcova, „EcoVillage Moldova” – un concept nou despre cum poate fi construită o afacere cu muncă, dedicație și efort comunitar

Un Centru de instruire ecologică, o grădină organică, o stație de colectare a deșeurilor sunt doar câteva dintre atracțiile comunității care promovează agricultura ecologică din comuna Râșcova, vizitată...

Un Centru de instruire ecologică, o grădină organică, o stație de colectare a deșeurilor sunt doar câteva dintre atracțiile comunității care promovează agricultura ecologică din comuna Râșcova, vizitată de premierul Dorin Recean. 

Șeful Executivului a făcut un tur prin localitate, s-a informat despre modul de viață al localnicilor, proiectele realizate în domeniul agriculturii și al organizării evenimentelor, dar și despre ideea dezvoltării localității.

Liliana Botnaru este autoarea proiectului „EcoVillage Moldova” – o adevărată afacere de familie, care promovează potențialul turistic al regiunii, dar și spiritul antreprenorial al comunității. Râșcovenii și primarul comunei, Serghei Camenșcic, sprijină inițiativele, instruirile și evenimentele organizate aici, inclusiv campania de împădurire la care s-a alăturat comunitatea.

În prezent, pe terenul comunitar sunt trei clădiri, dintre care una rezidențială, un cuptor de pâine, o prisacă pentru producerea mierii organice și o magazie din paleți reciclați pentru depozitarea bicicletelor, care sunt mijloacele preferate de transport ale membrilor comunității. Locuințele sunt construite din lut și dotate cu panouri solare fabricate în Republica Moldova.

„Îndemn cetățenii, de la mic la mare, să-i viziteze și să afle mai multe lucruri noi despre practicile eco, despre eficiența energetică și antreprenoriatul social și să cumpere produse crescute de râșcoveni la cooperativa agricolă, EcoVillage Farms. Prin astfel de modele cultivăm cel mai bine simțul de comunitate și dezvoltăm regiunile noastre cu grijă față de natură”, a menționat premierul Dorin Recean la finalul vizitei.

Satul Râșcova are 1172 de locuitori și este singura localitate din raionul Criuleni care înregistrează o creștere a populației. Aici sunt organizate anual peste 50 de evenimente cu profil agroturistic.

In this article