Precizări privind procese penale care vizează Hotelul Național

Referitor la declarațiile despre o cauză penală ce vizează Hotelul Național din partea Directorul CNA și alte persoane publice care au repetat acuzații împotriva procurorilor, Procuratura Anticorupție vine...

Referitor la declarațiile despre o cauză penală ce vizează Hotelul Național din partea Directorul CNA și alte persoane publice care au repetat acuzații împotriva procurorilor, Procuratura Anticorupție vine cu anumite precizări.

La moment, Procuratura Anticorupție are în gestiune un dosar penal complex și de rezonanță în care procurorii au aplicat sechestru asupra Hotelului Național, fără implicarea CNA, fapt ce presupune că acest bun nu poate fi înstrăinat. În cazul unei sentințe de condamnare în cauza penală, Hotelul Național va fi confiscat în interesul statului.

Directorul CNA, politicieni care fac declarații fără temei cu speranța de a câștiga câteva voturi și foștii funcționari publici cu cauze penale de corupție gestionate de Procuratura Anticorupție nu cunosc probele acumulate în dosarele procuraturii și nu au competența și experiența profesională ca procurori să califice cum trebuie să fie investigată o schemă de corupție în cel mai eficient mod. Insinuarea că Procurorul-Șef Anticorupție și actualii și foștii săi adjuncți (unul dintre care astăzi este Procurorul General interimar) sunt persoanele corupte care protejează interesele celor mai mari infractori din țară este o acuzație absurdă având în vedere că Procuratura Anticorupție exercită urmărirea penală și reprezintă acuzarea împotriva celor mai înalți funcționari publici și infractori corupți din Republica Moldova.

Ce vizează Hotelul Național și efortul de a întoarce acest bun în interesul statului, în 2010, Procuratura Generală, din numele Ministerului Economiei, a depus o cerere în judecată pentru a rezilia contractul de vânzare-cumpărare a acțiunilor statului în S.A. „Moldova-Tur”, cea care deține Hotelul Național. Cererea a fost însă respinsă de Curtea de Apel Economică, iar decizia a fost menținută și de Curtea Supremă de Justiție.

În ianuarie 2018, statul a inițiat un alt proces privind rezilierea contractului de vânzare-cumpărare a hotelului, dar din nou l-a pierdut în toate instanțele.

CNA, în septembrie 2021, a inițiat un proces penal referitor la modul de privatizare a acțiunilor statului în S.A. „Moldova-Tur”, cea care deține, inclusiv Hotelului Național și motelul Struguraș, a cărui obiect de investigare s-a extins și asupra acțiunile factorilor de decizia ai Primăriei mun. Chișinău, privitoare la încheierea contractului de arendă al terenului adiacent hotelului. În rezultatul investigației, la data de 20.10.2021, CNA a expediat Procuraturii Anticorupție, procesul penal ce viza privatizarea Hotelului Național, cu propunerea de a refuza pornirea urmăririi penale din motiv, că fapta nu întrunește elementele infracțiunii. Procuratura Anticorupție ca urmare al examinării materialelor procesului penal, constatând că investigația este incompletă, a respins propunerea CNA și a restituit procesul la un control suplimentar.

Subsecvent, la propunerea CNA, examinând argumentele expuse de către ofițerul de urmărire penală în raportul înaintat, la data de 16.12.2021, Procuratura Anticorupție a refuzat pornirea urmăririi penale, pe faptul privatizării Hotelului Național.

În aprilie 2022, Procuratura Anticorupție a reluat investigațiile în procesul penal vizând Hotelul Național, obligând CNA să efectueze un control suplimentar minuțios, iar în rezultat, la propunerea CNA, în mai 2022, Procuratura Anticorupție a dispus refuzul în pornirea urmăririi penale. La data de 30.03.2023, Procurorul-Șef Anticorupție a menținut ca legală și întemeiată soluția procurorului de refuz în pornirea urmăririi penale.

În mai 2022, CNA a inițiat un alt proces penal ce viza privatizarea motelului Struguraș, chiar dacă acest bun aparținea S.A. „Moldova-Tur”, legalitatea privatizării acțiunilor căreia, fiind deja supusă controlului, în cadrul procesului penal enunțat, pe marginea căruia, exista adoptată hotărâre. Tot la propunerea CNA, procesul penal ce viza deja privatizarea motelului Struguraș, a fost remis Procuraturii Anticorupție cu raport de neîncepere a urmăririi penale, iar ca rezultat, s-a dispus refuzul în pornirea urmăririi penale.

În pofida faptului, că pe faptul privatizării Hotelului Național, deja exista o investigație finisată soldată cu o hotărâre neanulată, totuși, CNA a inițiat un nou proces penal și a început urmărirea penală, inclusiv pe faptul privatizării ilegale a Hotelului Național. La 20.04.2023, Procurorul-Șef Anticorupție, a anulat parțial ca ilegală, ordonanța ofițerului CNA de începere a urmăririi penale pe un episod și a acceptat începerea urmăririi penale pe un alt episod, constatând că CNA a încălcat principiul non bis in idem (Convenția europeană interzice organele statului să formuleze din nou o acuzație în materie penală cu privire la fapta pentru care s-a pronunțat deja o hotărâre care a intrat sub protecția principiului).

Procuratura Anticorupție are obligația și responsabilitatea să asigure investigația cauzelor penale în conformitate cu principiile pe care se bazează constituția și legile Republicii Moldova precum și Convenția europeană.

Din august 2022 până în prezent, acest proces penal este singurul caz în care Procuratura Anticorupție a anulat ordonanța de pornire a urmăririi penale înaintată de CNA. Considerăm complet nefondată insinuarea, că Procuratura Anticorupție nu aprobă ,,investigarea cazurilor de spălare a sute de milioane de lei” în timp ce CNA nu a pornit urmărirea penală în astfel de cazuri în care procurorii să abroge pornirea urmăririi penale. Este de reținut, că procurorul se bazează pe investigațiile făcute de CNA și doar  apreciază probele acumulate de CNA la adoptarea soluțiilor.

Procuratura Anticorupție, cu un colectiv de trei ori mai mic decât CNA și cu un buget și mai mic comparativ, are în exercitare cele mai importante dosare penale de corupție. În ultimele luni, dosarele investigate exclusiv de Procuratura Anticorupție fără aportul CNA, au fost finisate și trimise în judecată în privința unui fost-Președinte al țării, Procurorul General suspendat, un fost Prim-Ministru, un fost Ministru de economii, un fost director SIS, un fost guvernator și vice-guvernatori ai BNM, deputați, procurori, judecători și mulți alții.

Procurorii Anticorupție au obținut sentința definitivă de condamnare a lui Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare și obligat să întoarce peste 5,2 miliarde de lei. Procurorii Anticorupție au obținut sentințele de condamnare a lui Vladimir Filat și a lui Veaceslav Platon pentru acte de corupție. Procurorii Anticorupție au terminat urmărirea penală împotriva lui Vladimir Plahotniuc și mulți alții din anturajul său.

Procuratura Anticorupție o să-și continue activitatea în interesul cetățenilor Republicii Moldova pentru care muncim, respectând legea și principiile europene. Deși preferăm să ne facem munca fără a intra în polemici, vom răspunde la campanii de dezinformare și denigrare împotriva persoanelor din această instituție care merită respect și demnitate.

In this article