Politolog: Președintele a cedat în fața condițiilor impuse de FMI fiind ghidat de interese politice

Politologul Ian Lisnevschi consideră că Igor Dodon a cedat în fața condițiilor impuse de FMI și a promulgat legea privind ajustările fiscale fiind ghidat strict...

Politologul Ian Lisnevschi consideră că Igor Dodon a cedat în fața condițiilor impuse de FMI și a promulgat legea privind ajustările fiscale fiind ghidat strict de interese politice.

Potrivit lui Ian Lisnevschi, decizia lui Igor Dodon de a promulga legea care prevede dublarea taxelor pe valoare adăugată este una firească și evidentă. Președintele a evitat în acest mod un conflict între PSRM și Blocul ACUM, pentru că ar fi mai important să mențină o liniște în alianță până la finalul alegerilor locale, a menționat analistul în cadrul emisiunii Publika Report.

„Evident ca Dodon a semnat, altfel provoca conflict între PSRM și ACUM. Au fost momente când președintele țării a fost curajos și nu a cedat presiunilor, dar atunci erau alte interese. Acum ei nu sunt gata la un conflict deschis în alegeri locale. PSRM vrea să mențină această liniște până la finele alegerilor și abia la iarnă va începe lupta cu adeversarii principali care sunt ACUM.”

Totodată, analistul a accentuat că tot ce s-a întâmplat în domeniul economiei în ultimul timp este extrem de grav, iar prețul pe care îl va plăti statul este egal cu suma pe care o va încasa din partea finanțatorilor externi.

„Nu-i vorba doar de HoReCa, dar de economia R.Moldova în general. În acest moment sunt sunt cazuri în care companiile intern retrag bani sau cer compensări, iar Moldova va fi nevoită să achite milioane de lei. Practic va fi egală cu suma pe care o vom primi de la Bruxelles. Vom primi 60 de milioane și vom da 60 de milioane. Nu stă economia la baza, ci o înțelegere politică”.

Amintim că Igor Dodon a semnat decretul pentru promulgarea Legii care prevede majorarea cotei TVA de la 10 la 20% pentru sectorul HoReCa. Chiar dacă reprezentanții localurilor de alimentație publică și-au exprimat în repetate rânduri dezacordul față de dublarea taxei și au organizat mai multe proteste, aceștia nu au fost auziți de către autorități.

In this article

Join the Conversation