Politolog: În campania locală se vor forma mai multe „alianțe”, cu un front comun

Pentru a înțelege la ce să ne așteptăm în această perioadă este important să știm câteva lucruri: 1. Alegerile locale au fost întotdeauna o pregătire pentru campaniile prezidențiale...

Pentru a înțelege la ce să ne așteptăm în această perioadă este important să știm câteva lucruri:

1. Alegerile locale au fost întotdeauna o pregătire pentru campaniile prezidențiale și parlamentare.

Importanța alegerilor locale nu este evaluată pe deplin, fiind limitată la competiția locală și la obiectivele locale. Însă administrația locală este una dintre sursele de voturi necesare pentru alegerile naționale.

2. Lupta pentru zonele cheie se desfășoară în două etape, regula “loviturii de control” pentru a valida ceea ce s-a realizat.

Astfel, în Găgăuzia, prima etapă va fi alegerea bașcanului, al cărui rezultat trebuie consolidat prin alegeri locale – platforma experimentală pentru tehnologii politici ce se vor aplica în campaniile politice ce vor urma.

La Chișinău, strategia este mult mai complicată, campanii de discreditare împotriva primarului și împărțirea electoratului vor fi combinate cu crearea unui front unit împotriva lui I. Ceban.

Atacuri directe vor fi interconectate cu activarea susținătorilor PAS încorporați în MAN și organele primăriei, care vor încerca să discrediteze formațiunea și candidatul din interior.

Având in vedere cine este responsabil pentru calomnia lui Ceban, putem presupune ca campania va fi murdara iar fantezia nelimitata.

3. Politicienii și partidele sunt doar mecanisme folosite de autorități, de aceea este foarte important să înțelegem că PAS ca formațiune politică este doar o parte a mecanismului celor care sunt la putere.

4. Spoilerele, clonele și sateliții sunt foarte des folosite în campaniile electorale. Candidatul PAS nu va fi întotdeauna principalul candidat la putere.

La ce să ne așteptăm de la campania politică pentru zonele electorale 2023?

– Presiuni asupra principalului adversar încă din faza de înregistrare. Campanii de defăimare a informațiilor și acțiuni de demotivare care pot scăpa de principalul oponent încă din etapa de înregistrare sau chiar îl pot descuraja să încerce să candideze. În principiu, astfel de metode vor fi folosite împotriva oponenților puternici: A. Stoianoglo, M. Formuzal – alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, I. Ceban și partidul MAN – alegerile pentru funcția de primar al mun. Chișinău.

– În campania locală din 2023 se vor forma mai multe „alianțe”, cu un front comun, cu scopul de a anihila principalul oponent:

1. „Alianța de dreapta”: PPDA va încerca să formeze un bloc sau în alegerile locale din partidele pro-europene, unindu-se pentru a-l propune pe V. Chironda la funcția de primar.

2. „Alianța unionistă”: Principala forță de atac împotriva primarului în exercițiu I. Ceban. Blocul condus de I. Munteanu va fi întărit de toți unioniștii începând cu D. Chirtoacă și terminând cu senatorii și deputații români.

3. „Alianța de centru”: Forțele politice care vizează divizarea electoratului loialist și a celor dispuși să-l voteze pe I. Ceban: aici se joacă vechea gardă și nu este exclusă revenirea lui V. Filat împreună cu S. Urecheanu.

4. „Alianța de stânga”: Rivalii direcți ai lui I. Ceban sunt PSRM și nu este exclusă apariția lui I. Dodon în calitate de candidat.

5. „Alianța oponentului”: Pseudo-susținătorii primarului în funcție că ar propune un bloc unit.

Autoritățile vor pune în scenă “tratative” cu concurenți puternici pentru a lăsa garda jos și a pregăti compromisuri menite să denigreze acești concurenți, să facă presiuni sau să îi șantajeze. Scopul pseudo-susținătorilor este de a crea o falsă iluzie de victorie și de campanie corectă pentru principalul adversar al autorităților. Aceștia vor încerca să îl plaseze pe I. Ceban într-o bulă informațională separată, pentru a duce campania primarului în directă greșită.

7. În cazul în care campania electorală eșuează, problema unui candidat indezirabil poate fi rezolvată de către autoritățile statului: CEC, CNA etc.

Raționamentul care stă la baza acestei strategii este că guvernul nu își poate permite să piardă alegerile locale și, în special, în municipii.

Pierderea alegerilor va fi catalizatorul autodistrugerii PAS, deoarece partenerii occidentali se gândesc deja să înlocuiască PAS cu un alt partid pro-european, realizând că acest partid riscă să piardă următoarele alegeri parlamentare și că înfrângerea trebuie controlată pentru a preveni intrarea altor actori geopolitici în această regiune.

În al doilea rând, metodele nepopulare ale PAS nu lovesc doar în imaginea partidului, ci și în încrederea cetățenilor în UE ca instituție democratică.

Evenimentele din perioada următoare se vor întâmpla foarte repede, deoarece riscurile și mizele sunt enorme, atât de mari încât autoritățile vor face orice pentru a le realiza.

Abonați-vă la canalul de Telegram al lui Ian Lisnevschi

In this article