Poliția îndeamnă cetățenii, de Ziua Învierii, să stea acasă

Șeful Inspectoratului General al Poliției, general-maior de justiție Vadim Cojocaru a discutat, astăzi, cu conducerea Ministerului de Interne și șefii tuturor subdiviziunilor IGP despre activitatea pe care urmează...

Șeful Inspectoratului General al Poliției, general-maior de justiție Vadim Cojocaru a discutat, astăzi, cu conducerea Ministerului de Interne și șefii tuturor subdiviziunilor IGP despre activitatea pe care urmează să o desfășoare în timpul Sărbătorilor Pascale.

Este pentru prima dată când va trebui să ne implicăm în prevenirea infracțiunilor de orice gen, să asigurăm ordinea publică și siguranța circulației rutiere sub alt aspect. Asta în contextul în care avem un șir de restricții impuse de Comisia pentru Situații Excepționale, în legătură cu prevenirea și combaterea virusului COVID-19.

În acest an cea mai importantă recomandare pentru cetățeni este să stea acasă:

  • amânați vizitele la rude sau prieteni;
  • evitați deplasările dintr-o localitate în alta, în special în localitățile aflate în carantină – (Talmaza, Ștefan Vodă, Crocmaz, Soroca, Glodeni și Boghiceni);
  • nu interacționați cu persoanele de vârsta a treia, ele sunt cele mai expuse riscului;
  • în noaptea Învierii evitați vizitarea locașurilor sfinte și priviți Slujba Divină la televizor;
  • încuiați mașinile și nu lăsați obiecte de valoare la vedere;
  • consumați alcool cu limită sau deloc, pentru a evita altercațiile și violența;
  • procurați produse doar din magazine autorizate, echipați-vă corespunzător când mergeți la cumpărături și păstrați distanța socială;
  • păstrați armele în safeu şi nu le lăsați fără supraveghere; nu admiteți accesul la ele a membrilor familiei;
  • îndemnăm fețele bisericești să oficieze slujbe în interiorul bisericilor și să explice enoriașilor că le este interzisă prezența;

Începând de astăzi, poliția desfășoară activități de prevenire și informare, pentru a evita situațiile neplăcute de a sancționa persoanele iresponsabile în Ziua Paștelui. Toate locașurile sfinte vor fi inspectate.  Pe tot parcursul slujbei, la fiecare biserică vor sta câte doi polițiști.

Vor fi patrulate parcurile și zonele de agrement, pentru a evita ieșirile, frigăruii și alte activități de grup.

Ofițerii de patrulare vor monitoriza circulația rutieră și nu vor tolera încălcarea Regulamentului Circulației Rutiere și condusul în stare de ebrietate.

Polițiștii de la posturile fixe din preajma spitalelor și din localitățile aflate în carantină își vor continua activitatea, echipați corespunzător și ținând sub control situația.

Oamenii legii vor fi antrenați în permanență în activități de prevenire şi  preîntâmpinare a săvârșirii infracțiunilor, cu verificarea persoanelor în etate, a familiilor social vulnerabile, copiii aflați în situație de risc.

Vor fi verificate locurile de consum a băuturilor spirtoase, de concentrare a persoanelor predispuse la comiterea faptelor ilegale, identificarea și desfășurarea lucrului individual cu persoanele cu comportament antisocial.

În jur de 5000  de angajați ai Poliției Naționale  vor avea grijă ca cetățenii să poată sărbători liniștit și să fie în siguranță. Cunoaștem că este complicat să petreci sărbătorile cu atât de multe restricții, cunoaștem că amenzile aplicate sunt usturătoare; de aceea vă îndemnăm să conștientizați că doar respectarea colectivă a acestor măsuri ne vor ajuta pe toți să scăpăm de pandemie și următoarele sărbători să le petrecem sănătoși, împreună cu cei dragi.

In this article