Mai multe Zone Economie Libere din Moldova își reiau activitatea

Începând de săptămâna viitoare, companiile Draexlmaier, Sumitomo Electric Bordnetze SE, Gebauer&Griller și Fujikura Automotive își vor relua treptat activitatea. Informația a fost prezentată, astăzi, în cadrul unei video...

Începând de săptămâna viitoare, companiile Draexlmaier, Sumitomo Electric Bordnetze SE, Gebauer&Griller și Fujikura Automotive își vor relua treptat activitatea. Informația a fost prezentată, astăzi, în cadrul unei video conferințe, organizată de ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, cu administratorii Zonelor Economice Libere (ZEL).

Companiile rezidente și-au redus activitatea parțial, ori total din cauza pandemiei COVID-19. Administratorul ZEL Ungheni a menționat că din 42 rezidenți, la moment activează 10 rezidenți, 25 rezidenți și-au sistat activitatea total, iar 7 și-au sistat activitatea parțial. Din numărul total de 2930 de angajați, în prezent activează doar 180.

Potrivit managerului ZEL Expo-Business Chișinău, din numărul total de 51 de rezidenți, continuă să activeze 13, iar 38 de companii și-au sistat activitatea total și parțial. Rezidentul Fujikura Automotive preconizează să-și relanseze activitatea din 21 aprilie 2020.

La ZEL Bălți, din numărul total de 11 400 locuri de muncă, 92% și-au sistat activitatea temporar, angajații fiind în șomaj tehnic. Începând de săptămâna viitoare, companiile Draexlmaier, Sumitomo Electric Bordnetze SE, Gebauer&Griller își vor relua treptat activitatea, până vor reveni la deplina capacitate de lucru.

Principalele motive de sistare parțială a activității în cadrul ZEL-urilor, invocate de administratori, sunt insuficiența materiei prime din cauza încetării activității furnizorilor internaționali și lipsa comenzilor din partea concernelor internaționale din sectorul automotive. De asemenea, printre alte motive au fost menționate scăderea bruscă a cererii la produsele finite pe piețele de desfacere, măsurile de protecție, precum și incapacitatea de plată.

In this article