Platforma DA solicită pornirea unei cauze penale și atragerea la răspundere a persoanelor care se fac vinovate de spargerea conturilor de Telegram

Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA) a emis un declarație prin care solicită Procuraturii Generale (PG) să efectueze o investigație penală în vederea atragerii la răspundere penală a...

Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA) a emis un declarație prin care solicită Procuraturii Generale (PG) să efectueze o investigație penală în vederea atragerii la răspundere penală a persoanelor care se fac vinovate de spargerea conturilor personale de Telegram ale mai multor persoane publice.

Totodată, reprezentanții partidului politic solicită o investigație penală cu privire la presupusele ingerințe în activitatea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) prin prisma depășirii atribuțiilor de serviciu.

„Pe fonul stagnării reformei justiției, întârzierilor în activitatea Comisiei pre-vetting și în crearea Comisiei de vetting, a unui șir de numiri dubioase făcute atât de Parlament, cât și Consiliul Superior al Procurorilor, lipsa unui progres convingător pe cazurile de rezonanță și marile fraude, considerăm că prin scurgerile de informații din 9 noiembrie curent a fost dată o nouă lovitură de imagine autorităților responsabile de reforma justiției și în mod repetat subminată încrederea în modul de organizare și desfășurare a concursurilor în justiție.

În ultimele zile în spațiul public au apărut informații cu privire spargerea mai multor conturi de Telegram ce aparțin dnei Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova, dlui Dorin Recean, Secretarul Consiliului Suprem de Securitate, dlui Sergiu Litvinenco, Ministrul Justiției, precum și altor persoane publice. Condamnăm încălcarea dreptului la corespondență privată și orice altă formă de ingerință în activitatea și viața privată a cetățenilor, indiferent de funcția deținută și ocupația profesională”, se arată declarația Platformei.

Totodată, printre solicitările Platformei DA se numără și cea către președinta Maia Sandu de a iniția consultări publice transparente, cu atragerea exponenților societății civile, partidelor extra-parlamentare cu viziuni pro-europene, pe tema reformei justiției și a securității naționale.

 

 

Membrii partidului subliniază că vor folosi toate mijloacele disponibile pentru a pune presiune pe principalii responsabili de a face lucrurile corect, transparent și iremediabil, folosind toate mijloacele disponibile într-un stat democratic.

„Ținând cont de complexitatea fenomenelor ce au loc în Republica Moldova, cât și de incapacitatea responsabililor de anumite domenii de a livra rezultate viabile pentru bunăstarea cetățenilor, de numirile dubioase, sau refuzul guvernării de a accepta recomandări, expertiză sau critica constructivă, noi, ca partide extra-parlamentare, cu viziuni pro-europene și pro-reformă ne rezervăm dreptul să contestăm bunele intenții ale guvernării pe reforma justiției și capacitatea acesteia de a livra rezultate”, se mai arată în comunicat.

Amintim că director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS), Vadim Pistrinciuc, consilierului prezidențial, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Dorin Recean, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, au fost ținta spargerilor de pe Telegram.

Amintim că, pe 9 noiembrie, canalele oficiale de Telegram ale președintei Republicii Moldova Maia Sandu și a vicepremierului Andrei Spinu au fost sparte de persoane necunoscute.

Pe cele două conturi au fost distribuite mesaje identice despre „corupția în instituțiile statului” și cu un link către un site care conține o pretinsă corespondență de pe telefonul ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco.

In this article