Peste 10% din masa deșeurilor, colectate anul trecut din Capitală, au fost reciclate

În 2023, în municipiul Chișinău au fost sortate și transmise spre reciclare peste 10 mii de tone de deșeuri ce pot fi procesate, care au fost colectate de...

În 2023, în municipiul Chișinău au fost sortate și transmise spre reciclare peste 10 mii de tone de deșeuri ce pot fi procesate, care au fost colectate de pe platformele comune din Capitală.

Mai exact, municipalitatea a reușit să recicleze 10% din masa sau cca 40-45% din volumul total al deșeurilor colectate din municipiul Chișinău.

Astfel, miile de tone de deșeuri, precum hârtia/cartonul, sticla, metalul, dozele de aluminiu, tetra pak, plastic, PET, lemn, au fost reciclate și reîntoarse în circuitul economic al țării, iar unele exportate peste hotarele țării, în loc să ajungă la depozitul municipal de deșeuri din comuna Țînțăreni.

Menționăm că, acest lucru a fost posibil după ce în anul 2023, municipalitatea a semnat, pe un termen de cinci ani, un contract de achiziționare a serviciilor de sortare cu Uzina de Sortare. Grație înțelegerii toate deșeurile generate de către locuitorii capitalei sunt sortate și revalorificate, iar Chișinăul a devenit primul oraș din Republica Moldova care a început să recicleze un volumul colosal de deșeuri.

Rezultatele obținute demonstrează angajamentul Primăriei Municipiului Chișinău și a Î.M. Regiei „Autosalubritate” față de protecția mediului și gestionarea responsabilă a deșeurilor, exemplu care ar trebui să inspire și alte regiuni din Republica Moldova.

In this article