Pascaru: Declarațiile legate de limba moldovenească ale președintelui Maia Sandu, nu fac decât să divizeze societatea și să devieze accentul de pe problemele reale ale țării

Declarațiile legate de limba moldovenească ale președintelui Maia Sandu făcute la sesiunea de primăvară a APCE, la Strasbourg, nu fac decât să divizeze societatea și să devieze accentul...

Declarațiile legate de limba moldovenească ale președintelui Maia Sandu făcute la sesiunea de primăvară a APCE, la Strasbourg, nu fac decât să divizeze societatea și să devieze accentul de pe problemele reale ale țării. Declarația a fost făcută de deputatul PSRM, Nicolae Pascaru, care a criticat răspunsul dat de șeful statului unui europarlamentar român ce se referea la schimbarea în Constituție a denumirii limbii de stat din moldovenească în română.

Socialistul susține că asemenea afirmații atentează la statul Republica Moldova și sunt inspirate de forțele din exterior sub patronajul cărora se află Maia Sandu.

”În ultima perioadă asistăm la un atac masiv la adresa națiunii noastre moldovenești, asupra limbii moldovenești și asupra țării noastre Republica Moldova. Unele forțe externe și-a subordonat Președinția, prin instalarea în funcții a unor persoane controlate din exterior, fapt recunoscut chiar de președintele Maia Sandu, care spune că uneori ia decizii la recomandarea unor parteneri din exterior. În Președinție sunt mai multe persoane care nu sunt angajați ai acestei instituții, dar care primesc mii de euro de peste hotare. Respectiv, primesc indicațiile stricte ale celor care plătesc”, a declarat Pascaru.

În opinia deputatului PSRM, acum moldovenii, care reprezintă 70 la sută din cetățenii țării, înțeleg mai bine de ce Maia Sandu are nevoie de alegeri anticipate.

”Ca să schimbe denumirea limbii moldovenești în limba română. Socialiștii insistă să fie respectată opțiunea majorității cetățenilor țării, care spun că limba noastră este moldovenească. Cei aproape 2/3 din cetățeni care subliniază că limba este moldovenească au tot dreptul să numească limba maternă așa cum o consideră ei. Acesta este un drept care are o istorie de cel puțin 600 de ani. Țara Moldovei are o istorie bogată, la fel ca și limba moldovenească. Cine atentează la limba moldovenească și la țara noastră nu poate să fie prietenii noștri, prietenii moldovenilor. Cetățenii le vor da notă pentru acțiunile lor împotriva poporului, împotriva țării”, a menționat socialistul.

Pascaru a criticat și lipsa de poziție a Maiei Sandu legate de declarațiile recente ale ambasadorului României la Chișinău, care a spus că vrea să vaccineze poporul nostru împotriva moldovenismului primitiv.

”Președintele Maia Sandu trebuie să fie un garant al Constituției, să facă tot posibilul ca să apere cetățenii de aceste idei a unor diplomați străini”, a spus parlamentarul.

Deputatul PSRM susține că asemenea teme ”retorice” sunt aruncate în spațiul public de politicieni incompetenți, care nu sunt capabili să genereze idei care să unească poporul. Socialistul i-a recomandat ambasadorului să vină cu declarații care să consolideaze relațiile dintre statele noastre și nu invers.

”Vreau să-i spun domnului ambasador că noi, moldovenii, ne iubim pământul și Patria și nu este nicio idee care poate să vină din afară să ne facă se ne dezicem de dragostea față de Republica Moldova. Și să-i spunem așa cum spune scriitorul nostru Ion Druță: limba moldovenească este bunica limbii române și la acest lucru trebuie să punem punct. Trebuie să respectăm și limba moldovenească și limba română, pentru că sunt aceeași limbă. Noi spunem limba moldovenească din respect față de strămoșii noștri, față de gloria noastră, față de viitorul nostru și al copiilor noștri. Republica Moldova are viitor”, a conchis deputatul.

In this article