PAS și-a prezentat raportul de activitate, la doi ani de guvernare

La doi ani de la guvernare, Partidul Acțiuni și Solidaritate (PAS) a prezentat în cadrul unui briefing de presă un raport de activitate. Președintele Parlamentului Igor Grosu a...

La doi ani de la guvernare, Partidul Acțiuni și Solidaritate (PAS) a prezentat în cadrul unui briefing de presă un raport de activitate.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a ținut un discurs de la o tribună din fața Parlamentului, în care a venit cu evaluarea tuturor acțiunilor efectuate și implementate pentru cetățenii Republicii Moldova. Totodată, Grosu a precizat că în doi ani, nu se poate de făcut ceea ce s-a ratat în 30 de ani.

De asemenea, președintele Parlamentului nu a uitat să remarce despre parcursul european și pașii efectuați pentru aderarea țării în UE. „La doi ani, Moldova merge pe o cale nouă – calea aderării la UE. Această cale a fost posibilă datorită solidarității și curajului moldovenilor. Nu putem face în doi ani tot ce am ratat în 30 de ani. Vrem ca pînă în 2030, UE să fie la noi acasă și ca niciodată, sa nu fim blocați pe drumul spre bunăstare. UE ne susține în acest drum. Această susținere a fost exprimată la summitul din 1 iunie. Poporul cere clar de la noi să îndeplinim dezideratul aderării la UE. La 21 mai, peste 100.000 de cetățeni au zis că moldovenii sunt europeni, iar locul nostru e în UE”, a declarat Grosu.

De asemenea, președintele Parlamentului a remarcat că țara se află în cea mai responsabilă perioadă și că în pofida tuturor crizelor, au fost începute schimbări în importante domenii, cum ar fi cel al justiției.

Grosu a precizat că reforma justiției va fi dusă pînă la capăt, chiar dacă avem rezistență în sistem „2023 este un an în care trebuie să începem negocierile și să dezvoltăm Moldova. E un efort mare care ține de fiecare funcționar la nivel central sau local, depinde de fiecare moldovean. Știu cîte probleme sînt în Moldova. Mocirla în care a fost scufundată Moldova decenii, e greu de limpezit peste noapte. Timp de 32 de ani, țara nostră a fost supusă hoților, embargourilor.(…). În doi ani, am înțeles cine ne sînt prieteni și cine ne vrea subjugați. În doi ani am înțeles ce înseamnă a avea cu adevărat ajutor, fără a fi șantajați. UE respectă poporul și deciziile noatre”, a mai remarcat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a vorbit despre retragerea Republicii Moldova din CSI și faptul că țara noastră va renunța „la tot ce contravine interesului național”, dar și despre alegerile locale din toamna anului 2023.

„În 2023 avem alegeri locale. Știu că ați auzit că trebuie să ne implicăm pentru că trecem printr-un moment complicat. Echipa cu care va merge PAS în alegerile locale e echipa Europa, care va menține acest parcurs. Moldova europeană înseamnă viață europeană pentru cetățenii ei. Planul „Construim Moldova Europeană” conține 20 de acțiuni”, a mai declarat Grosu.

Discurs a ținut și premierul Dorin Recean, care a remarcat problemele cu care s-a confruntat țara în acești doi ani.

„Enumerăm câteva lucruri efectuate de guvernare: Guvernul a alocat peste 4 miliarde de lei ca să acopere din facturi, 9.000 de cetățeni au beneficiat de compensații, Guvernul a mărit salariul bugetarilor, a crescut de trei ori salariul minim pe economie. De la 1 aprilie 2023, Guvernul a indexat pensii cu peste 15 la sută…”, a remarcat Dorin Recean.

In this article