Partidul Platforma DA solicită scoaterea în afara legii a Partidului Politic „Șor”

Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr” solicită din nou scoaterea în afara legii a Partidului Politic „Șor”. Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, a anunțat că a fost pregătit un...

Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr” solicită din nou scoaterea în afara legii a Partidului Politic „Șor”. Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, a anunțat că a fost pregătit un demers la adresa Ministerului Justiției care va fi depus luni, 13 martie, prin care se va solicita aplicarea Articolului 21 cu privire la limitarea activităţii partidelor politice.

„Republica Moldova este bulversată de mesaje apocaliptice în legătură cu ultimele evenimente ce indică la pregătirea unor destabilizări. 

Ținând cont că toate aceste acțiuni cât și liderii sau mijloacele financiare folosite pentru pregătirea unor asemenea scenarii au legături directe sau indirecte cu Partidul Politic „Șor”, Platforma DA reiterează despre necesitatea aplicării de către Ministerul Justiției a art. 21 cu privire la legea privind activitatea partidelor politice.

PP „Șor” recidivează în încălcarea legislației fără a fi luate măsurile necesare din partea organelor abilitate”, a declarat Dinu Plîngău.

În noiembrie 2022, cabinetul de miniștri a aprobat proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiției propune verificarea constituționalității Partidului Șor.

Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, în sesizarea înaintată sunt prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de până acum, Partidul Șor a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova.

Conform sesizării, acțiunile comise de Partidul Șor pe parcursul ultimilor 6 ani sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale democraţiei. În plus, pe lângă investigațiile jurnalistice, care demonstrează încercările partidului de a submina vectorul de dezvoltare europeană a Republicii Moldova cu implicarea serviciilor secrete din alte state, în document este menționat și faptul că, recent, liderul formațiunii a fost inclus pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii.

Ulterior, Comisia de la Veneția a emis în decembrie 2022, un aviz privind constituționalitatea scoaterii în afara legii a Partidului Politic Șor.

TV8.md amintește că sesizarea Comisiei de la Veneția a fost depusă de Curtea Constituțională.

Potrivit concluziilor, „declarația de neconstituționalitate a unui partid politic ar putea constitui o imixtiune în dreptul la libertatea de asociere, prin urmare o decizie în acest sens ar trebui să fie legală, legitimă și proporțională”.

sursa

In this article