Ucraina ocupă locul trei în lume la importurile de arme

În 2022, Ucraina a devenit al treilea mare importator de arme din lume, după Qatar și India. În general, în cei cinci ani începând cu 2018, Ucraina s-a...

În 2022, Ucraina a devenit al treilea mare importator de arme din lume, după Qatar și India. În general, în cei cinci ani începând cu 2018, Ucraina s-a clasat pe locul 14 la acest indicator, cu o cotă de import la nivel mondial de 2%.

Cei mai mari furnizori ai Kievului au fost SUA (34%), Polonia (17%) și Germania (11%), potrivit raportului anual al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), relatează dw.com

În același timp, exporturile americane către Ucraina, care au crescut brusc după invazie, sunt încă în urma livrărilor americane către Kuweit, Arabia Saudită, Qatar și Japonia.

Motivul, scrie SIPRI, este că către aceste țări SUA transferă arme mai avansate și mai scumpe, inclusiv avioane de luptă și sisteme de apărare aeriană. Ucraina a primit mai ales arme mai vechi, inclusiv din depozitele Pentagonului.

sursa

In this article