Parlamentul a votat! Moratoriu pe dobândirea cetățeniei prin investiții

Parlamentul de la Chișinău a instituit moratoriu, până la 1 septembrie 2020, asupra recepționării noilor cereri privind dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin investiții. Deputații au votat, în ansamblu,...

Parlamentul de la Chișinău a instituit moratoriu, până la 1 septembrie 2020, asupra recepționării noilor cereri privind dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin investiții. Deputații au votat, în ansamblu, un proiect de lege în acest sens, elaborat de Guvern.

Secretarul de stat de la Ministerul Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, a declarat în plen că Guvernul solicită prelungirea moratoriului pentru a îmbunătăți legea, ”care aduce beneficii statului”. Reprezentantul Guvernului a mai spus că în perioada moratoriului urmează să fie evaluate și costurile proiectului.

”Noi dorim să atragem investiții, care vor contribui la dezvoltarea țării, deschiderea noilor locuri de muncă. Dar vrem să dăm asigurări celor îngrijorați că riscurile sunt minore pentru securitatea țării”, a spus Drăgălin.

Secretarul de stat a mai precizat, într-un răspuns dat deputaților că, redacția actuală a legii prevede secretizarea numelor celor care au obținut deja cetățenia Republicii Moldova prin investiții. Aceasta pentru că în unele state se interzice dubla cetățenie. Drăgălin a menționat că în lunile de moratoriu va fi analizat acest articol din lege, care de fapt ”  nu contravine bunelor practici”.

Primul moratoriu la legea privind dobândirea cetățeniei prin investiție a fost instituit la data de 31 iulie 2019 pe o perioadă de patru luni. Ulterior, acesta a fost prelungit cu încă două luni.

Legea le permite străinilor să obțină cetățenia Republicii Moldova contra unei sume de 100 de mii de euro sau a unei investiții în economie de 250 de mii de euro. De la intrarea în vigoare a legii, 8 persoane au primit cetățenia Republicii Moldova prin investiții. Potrivit calculelor, prin această lege Moldova are posibilitate să obțină 500 de milioane de euro investiții.

 

In this article