Opoziția R. Moldova îndeamnă organizațiile internaționale să se opună regimului autoritar al PAS

În data de 6 decembrie, la Chișinău a avut loc conferința “Lecțiile alegerilor locale din 2023 și perspectivele democrației în Moldova”. Aceasta a fost organizată de platforma “Dialog...

În data de 6 decembrie, la Chișinău a avut loc conferința “Lecțiile alegerilor locale din 2023 și perspectivele democrației în Moldova”. Aceasta a fost organizată de platforma “Dialog European”, transmite eNews.

Printre participanți s-au numărat reprezentanți ai misiunilor diplomatice europene și ai OSCE, ai partidelor politice de dreapta, de centru și de stânga din Republica Moldova, ai societății civile, inclusiv “grei” precum fostul președinte al Parlamentului Dumitru Diacov, fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon, fostul șef al Cabinetului de Miniștri Ion Chicu, fostul judecător al CEDO Stanislav Pavlovschi, fostul președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova Dumitru Pulbere, fostul bașcan al Găgăuziei Irina Vlah și mulți alții.

La discuții au participat activ președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, liderul partidului “Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, reprezentantul mișcării “Alternativa Națională”, Gaik Vartanean și mulți alții. La discuții au participat deputați, sociologi, politologi, avocați și jurnaliști.

Pentru prima dată după mulți ani, purtători de opinii și valori diferite s-au adunat într-o singură sală pentru o discuție pragmatică despre perspectivele democrației în Moldova. Au fost constatate numeroase încălcări și abateri de la normele democratice din partea autorităților. În special, utilizarea resurselor administrative în timpul alegerilor locale, ajustări dubioase ale regulamentelor electorale, restricții asupra libertății partidelor politice de a participa la alegeri, asupra activității mass-media și asupra exprimării voinței cetățenilor.

După cum se menționează în rezoluția semnată la finalul conferinței, “forțele de opoziție trebuie să stabilească un dialog eficient permanent între ele, să coordoneze acțiunile, să prevină domnia haosului și a anarhiei, să elaboreze soluții capabile să readucă situația din țară la legalitate și democrație”. “Acest lucru necesită crearea unei platforme unice de dialog între partidele politice, experți, ONG-uri care să reprezinte majoritatea covârșitoare a populației”, subliniază rezoluția. Participanții la conferință au propus ca partenerii externi ai Republicii Moldova, atât organizațiile internaționale, cât și statele, să-și asume misiunea de mediatori în procesul de stabilire a unui dialog între autorități și societate.

“Partenerii externi nu mai pot închide ochii la distrugerea valorilor europene fundamentale de către partidul minoritar aflat la putere”, se arată în rezoluția susținută de o majoritate covârșitoare a participanților la conferință. Partidele și organizațiile obștești au cerut Secretarului General al Consiliului Europei, Președintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) și Comitetului de Monitorizare al APCE să solicite avizul Comisiei de la Veneția cu privire la regimul de stare de urgență prelungit de majoritatea parlamentară moldovenească de mai bine de doi ani, proporționalitatea și conformitatea acestuia cu normele și standardele Consiliului Europei.

De asemenea, rezoluția propune organizarea, pe platforma Adunării APCE, a unei întâlniri a reprezentanților autorităților din delegația parlamentară cu reprezentanții opoziției parlamentare și cu participarea opoziției extraparlamentare pentru a discuta despre îndeplinirea de către Republica Moldova a angajamentelor sale față de Consiliul Europei. “Acest lucru este deosebit de important, având în vedere faptul că țara se află sub monitorizarea CoE și ținând cont, de asemenea, de raportul extrem de critic pentru autorități al Misiunii de Observatori OSCE/BIDDO privind organizarea și desfășurarea alegerilor locale în Moldova”, se arată în partea finală a rezoluției. Rezoluția este deschisă spre semnare și altor reprezentanți ai clasei politice și ai societății civile.

In this article