Ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal au contracarat o tentativă de scoatere ilicită din țară a țigărilor

Cazul a fost înregistrat în ziua de 01 septembrie curent, în postul vamal Giurgiulești, unde ofițerii echipelor mobile acționând în baza informației operative deținute, au supus controlului vamal...

Cazul a fost înregistrat în ziua de 01 septembrie curent, în postul vamal Giurgiulești, unde ofițerii echipelor mobile acționând în baza informației operative deținute, au supus controlului vamal un autoturism de model ,,Volkswagen Passat” care intenționa să părăsească teritoriul Republicii Moldova. 

Este de menționat că, mijlocul de transport care este înmatriculat în România era condus de către un bărbat ce deține dublă cetățenie (MD/RO), în vârstă de 32 ani, cel din urmă comunicând controlului vamal că nu are nimic de declarat.

Astfel, după realizarea controlului de specialitate de către funcționarii vamali și polițiștii de frontieră din cadrul postului vamal Giurgiulești, mijlocul de transport a fost supus controlului de către ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal de comun cu inspectorii chinologi ai IGPF, și în rezultat au depistat peste 9 200 țigarete dosite într-un loc special amenajat – amplasat în podeaua unității de transport.

Potrivit cercetărilor preliminare, bunurile urmau să fie comercializate ilegal pe piața neagră din Uniunea Europeană.

În rezultat, țigaretele au fost ridicate în vederea confiscării, iar autovehiculul – indisponibilizat până la elucidarea tuturor circumstanțelor. În continuare, cazul este cercetat sub toate aspectele legale.

Potrivit articolului 4397 Cod Contravențional al RM, bunurile utilizate sau destinate pentru săvârșirea unei contravenții sunt pasibile confiscării speciale. Confiscarea specială constă în trecerea forțată şi gratuită a bunurilor în proprietatea statului.

Suplimentar, în cadrul Serviciului Vamal a fost dispusă inițierea unei anchete de serviciu pe faptul nedepistării produselor de tutungerie de către inspectorii din post.

In this article