O șefă de direcție din cadrul Primăriei Chișinău și un om de afaceri, reținuți de CNA și PA pentru fapte de corupție

Fosta șefă interimară a Direcției Educație Tineret și Sport a sectorului Buiucani și un om de afaceri au fost reținuți de ofițerii CNA și procurorii anticorupție, în urma...

Fosta șefă interimară a Direcției Educație Tineret și Sport a sectorului Buiucani și un om de afaceri au fost reținuți de ofițerii CNA și procurorii anticorupție, în urma perchezițiilor din această dimineață. Acțiunile de urmărire penală s-au desfășurat în cadrul unor cauze penale, pornite pe fapte de corupere activă și pasivă, ambele persoane fiind suspectate de fraudarea procedurilor de achiziții publice. 

În cadrul procesului penal, s-a constatat că administratorul unei companii de construcție, având înțelegere prealabilă cu persoane publice din cadrul Direcției Generale Educație Tineret și Sport şi Direcțiilor teritoriale Chişinău, responsabile de procesul de achiziții publice, le oferea, iar ultimii acceptau şi primeau mijloace financiare pentru a desemna compania în calitate de câștigător la licitațiile de achiziționare a lucrărilor de reparație a instituțiilor preșcolare, primare, liceale şi învățământ extrașcolar, organizate de DGETS.

Potrivit materialelor cauzei, agentul economic participa la licitațiile, organizate de DGETS şi Direcțiile teritoriale Chişinău, propunând cel mai mic preț pentru servicii, astfel devenind câștigător. Ulterior, compania intervenea cu solicitarea majorării costurilor serviciilor prestate, iar persoanele publice din cadrul DGETS şi Direcțiile teritoriale Chişinău în calitate de membri ai grupului de achiziție acceptau majorarea bugetelor cu până la 50 la sută din costul inițial în schimbul unor remunerări ilicite.

Astfel, în cadrul investigațiilor a fost documentată înțelegerea prealabilă dintre șefa interimară a DETS Buiucani și administratorul companiei de construcție în urma căreia ultimul a obținut contractul de prestării servicii pentru reparația rampelor de acces în 9 instituții de învățământ. Drept recompensă, la data de 2 noiembrie 2022, agentul economic i-ar fi transmis funcționarului DETS Buiucani suma de 174 000 de lei, iar pe 22.11.2022 o altă sumă de 52 000 de lei.

În aceeași perioadă, câștigătorul contractului ar fi transmis 20 000 de lei unui inginer al Direcției Educație Tineret și Sport Buiucani, pentru ca acesta să aprobe lucrările de construcție necalitative în interesul agentului economic, iar alte 25 000 de lei ar fi transmis inginerului  DETS Ciocana pentru aprobarea unor lucrări de construcție necalitative, precum și pentru favorizarea agentului economic în vederea obțineri unor noi contracte.

Pentru documentarea eficientă și obținerea datelor relevante pentru cauza penală, precum și în scopul acumulării materialului probator, astăzi s-au desfășurat 8 percheziții la domiciliile, autoturismele și în birourile de serviciu ale funcționarilor din cadru DETS Buiucani, DETS Ciocana, precum și la factorii de decizie ai companiei de construcție. În urma acestora, fosta șefă a DETS Buiucani și administratorul companiei de construcție au fost reținuți pentru 72 de ore.

Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală.

Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

In this article