O grupă-creșă a fost redeschisă la Grădinița nr. 141 din sectorul Botanica al Capitalei

La Grădinița nr. 141 din sectorul Botanica al Capitalei a fost redeschisă o grupă-creșă după reparaţie capitală în cadrul Grădiniţei nr. 141, din sectorul Botanica. Din luna mai,...

La Grădinița nr. 141 din sectorul Botanica al Capitalei a fost redeschisă o grupă-creșă după reparaţie capitală în cadrul Grădiniţei nr. 141, din sectorul Botanica. Din luna mai, în această grupă vor fi înscriși 24 de copii.

Realizarea Proiectului a fost posibilă datorită sprijinului Primăriei Chișinău în parteneriat cu Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) şi ACTED Moldova, de a susține Programul Național de Servicii de Îngrijire a Copiilor cu vârsta de până la 3 ani, cu scopul de a crește capacitatea de înscriere în instituţiile educaţionale a copiilor, inclusiv a copiilor refugiați.

„După reparaţie capitală, aspectul grupei s-a schimbat radical. A fost reparată sala de grupă, dormitorul, vestiarul, blocul sanitar, cabinetul pentru logoped, scările. La fel au fost schimbate rețelele electrice, sistemei de încălzire, sistemul de canalizare, s-au tencuit şi vopsit pereții şi a fost schimbată tâmplăria. Grupa a fost dotată cu mobilier: paturi în 3 nivele, dulapuri pentru vestiar, bucătărie, mese, scăunele pentru copii, jaluzele, dulapuri pentru materiale didactice etc. Au fost procurate jocuri pentru copii, utilaje tehnologice şi inventar moale. Mulţumesc din numele Primăriei Chişinău – UNHCR, pentru investiţia durabilă, pentru deschidre şi colaborare. Ţinând cont de numărul în creştere al copiilor în municipiul Chişinău, inclusiv a copiilor refugiaţi din Ucraina (321 copii refugiaţi sunt încadraţi în grădiniţele din capitală, inclusiv 17 copii noi înscrişi în ultima săptămână de februarie, 2024), avem datoria de a deschide noi spaţii în şcoli şi grădiniţe, de a repara cele existente şi a investi în crearea condiţiilor bune, sigure şi prietenoase copiilor”, a scris primarul Ion Ceban.

Amintim, pentru reparaţia şi dotarea Grădiniţei nr. 141 din sectorul Botanica, din bugetul Primăriei Municipiului Chișinău, în ultimii ani au fost alocate următoarele surse financiare:
În 2021:
– reparații capitale pentru deschiderea a 2 grupe noi – 1,3 mil. de lei
– dotarea grupelor noi deschise – 300 de mii de lei
În 2022:
– reparații capitale pentru deschiderea a 2 grupe noi – 1 mil. 350 de mii de lei
– dotarea grupelor noi deschise – 300 de mii de lei
– reparații capitale – 1 mil. 976 de mii de lei
În 2023:
– reparații capitale – 1 mil. 120 de mii de lei
– examen medical angajaților – 4.700 de lei

Grădinița nr. 141 a fost fondată în anul 1970 cu un număr total de 14 grupe, dintre care 12 funcționale. Instituţia este frecventată de 232 de copii, instruiți de 20 de cadre didactice şi 22 de cadre nedidactice.

În ultimii ani, Primăria Chişinău a deschis noi blocuri de şcoli şi grădiniţe, peste 150 de grupe în instituţiile de educaţie timpurie şi a efectuat lucrări de eficientizare energetică a mai multor instituţii de învăţământ din capitală.

In this article