Nicu Popescu, la Reuniunea NATO: Facem Moldova mai puternică ca stat

Prezența delegației Republicii Moldova la Reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO de la București, face Moldova mai puternică. Cu o asemenea declarație a venit ministrul moldovean al Afacerilor...

Prezența delegației Republicii Moldova la Reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO de la București, face Moldova mai puternică.

Cu o asemenea declarație a venit ministrul moldovean al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, înainte de participarea la sesiunea dedicată țărilor partenere, programată pentru astăzi, 30 noiembrie.

Nicu Popescu a precizat că „pe arena internațională trăim într-o regiune dificilă, afectată de agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei, fapt care pune probleme majore pentru țara noastră”.

„Am fost afectați desigur din punct de vedere economic. Suntem afectați de insecuritatea și condițiile militare. Suntem o țară care este amenințată de acest de război. Am avut un val mare de refugiați. Avem probleme majore cu aprovizionarea cu energie electrică. Rachetele rusești care vizează Ucraina penetrează și spațiului nostru aerian.

O rachetă rusă a căzut pe teritoriul nostru. Am avut două întreruperi masive a energiei electrice din cauza bombardamentelor rusești asupra infrastructurii ucrainene, așa că acest război este o problemă majoră pentru toată lumea din Europa, dar pentru Moldova este într-adevăr un program uriaș care ne afectează viețile în general și în contextul de vest Moldova are nevoie de prieteni.

Trebuie să-și cultive relațiile de parteneriat și are nevoie de modalități de a ne consolida rezistența și facem acest lucru în cooperare cu partenerii noștri”, a spus Popescu.

Totodată, Popescu a vorbit și despre partenerii care oferă suport considerabil Republicii Moldova pentru a face față acestor provocări de securitate cu care se confruntă țara noastră din cauza războiului inițiat de Federația Rusă în Ucraina.

„Partenerii țări noastre și organizații care susțin libertatea moldovenească, integritatea teritorială moldovenească, democrația moldovenească desigur, include România, Uniunea Europeană și NATO în ansamblu”, a conchis ministrul.

Precizăm că, reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din țările membre NATO a început marți, 29 noiembrie, la București, fiind primul eveniment de nivel înalt al Alianței NATO într-un stat de pe Flancul Estic, după agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Reuniunea miniștrilor de Externe din statele membre NATO este primul eveniment de acest tip organizat în România de la aderarea acesteia la Alianță, în anul 2004, și a doua reuniune formală aliată după Summitul de la București din 2008. Totodată, este prima reuniune a NATO de nivel înalt după Summitul de la Madrid, de la sfârșitul lunii iunie 2022, și, în acest sens, va marca o etapă esențială în operaționalizarea noului Concept Strategic al Alianței.

Delegațiile celor patru state partenere – Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Bosnia și Herțegovina vor participa la două sesiuni ale Reuniunii NATO, miercuri, 30 noiembrie. Secretarul general NATO va avea o întâlnire comună cu cei trei miniștri de Externe din cadrul parteneriatului – Republica Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina.

In this article