NATO a publicat imagini de la antrenamentele din Moldova

NATO a publicat imagini din timpul exercițiilor militare care s-au desfășurat în luna septembrie, în R. Moldova, unde peste 200 de soldați moldoveni au fost instruiți de experți...

NATO a publicat imagini din timpul exercițiilor militare care s-au desfășurat în luna septembrie, în R. Moldova, unde peste 200 de soldați moldoveni au fost instruiți de experți militari americani.

Exercițiile Rapid Trident 2023 au fost organizate în perioada 10-22 septembrie și au fost desfășurate de divizia Divizia 101 aeropurtată, o unitate de elită a armatei SUA, trimisă în România pentru a sprijini flancul estic al NATO și a fost desfășurată în Europa pentru prima dată în aproape 80 de ani, pe fondul tensiunilor crescânde dintre Rusia și alianța militară NATO, transmite breakingnews.md cu referire la Newsmaker.md.

Soldații moldoveni și cei americani au exersat cum să colaboreze într-o situație de criză.

„Am vrut să vedem cum luptă ei, cum luptăm noi și cum luptăm împreună. Am vrut să găsim un mijloc de colaborare, să fim cât mai eficienți, în cazul în care va fi vreodată nevoie să lucrăm împreună ca forță de securitate. Vrem să contribuim la creșterea securității în regiune”, a spus căpitanul Vinny Bartram.

Maiorul Vitalie Creciun a menționat că pentru el a fost o experiență diferită de alte exerciții militare la care a participat.

„Am făcut schimb de experiență pentru parteneriat. Și cred că este un lucru bun”, a spus militarul moldovean.

Relațiile cu NATO au început în 1992, când R. Moldova a aderat la Consiliul de Cooperare Nord-Atlantică, un forum de dialog care reunește toți aliații și țările partenere din zona euroatlantică și care a fost succedat de Consiliul de Parteneriat Euro-Atlantic.

În 1994, țara s-a alăturat programului NATO „Parteneriatul pentru pace”. Programul încurajează cooperarea bilaterală practică și permite partenerilor să construiască o relație individuală cu NATO, alegându-și propriile priorități de cooperare.

În urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022, aliații NATO s-au angajat să contribuie la consolidarea instituțiilor de securitate din R. Moldova și la creșterea rezilienței acestora.

Breakingnews.md amintește că aproximativ 500 de militari moldoveni, români și americani, au participat în perioada 10-22 septembrie la exercițiile militare ”Scutul de Foc/Rapid Trident – 2023”.

Manevrele s-au desfășurat în mai multe raioane ale R. Moldova, iar unii localnici care au văzut tehnica militară s-au arătat nemulțumiți, mai ales când au văzut că mai mulți soldați români și americani participă la acțiuni militare cu Armata Națională.

Astfel, un bărbat cu copilul său în brațe a provocat un scandal în satul Munteni din raionul Cimișlia, fiind indignat de prezența militarilor americani, alături de cei moldoveni, în preajma localității.

In this article