Analistul politic Dumitru Ciubașenco este de părerea că şeful delegaţiei UE în Republica Moldova, Peter Michalko, s-a dat de gol

Analistul politic Dumitru Ciubașenco este de părerea că şeful delegaţiei UE în Republica Moldova, Peter Michalko, s-a dat de gol, atunci când s-a expus despre revenirea în Parlament...

Analistul politic Dumitru Ciubașenco este de părerea că şeful delegaţiei UE în Republica Moldova, Peter Michalko, s-a dat de gol, atunci când s-a expus despre revenirea în Parlament a Legii cu privire la comerțul interior.

„Era clar din start că lobiștii rețelelor comerciale mari de peste hotare nu vor accepta încercările unor politicieni din Republica Moldova de a apăra interesele producătorilor autohtoni. Dar este de mirare că primul, care s-a dat de gol, a fost chiar șeful delegației UE la Chișinău.

Prin aceste declarații el a deconspirat-o și pe Maia Sandu. Michalko aproape că a recunoscut că fostul premier Maia Sandu a rechemat documentul din Legislativ sub presiunea forțelor externe și astfel și-a întărit imaginea de un manager occidental, pe care încearcă să îl promoveze la conducerea Republicii Moldova, pentru ca ea să îndeplinească toate comenzile, care vor veni din exterior”, a scris Dumitru Ciubașenco.

Recent, președintele Igor Dodon a ieșit cu o inițiativă, menită să susțină producătorii locali, pentru ca aceștia să-și vândă marfa în rețelele comerciale mari din țară. Igor Dodon a subliniat că Republica Moldova importă foarte multe produse pe care le avem în țară.

Peter Michalko s-a arătat nemulțumit de această inițiativă. “Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial al Moldovei, iar circa 80% din investiţii în Moldova vin din UE. Este important ca reformele ce se referă la dezvoltarea zonei de liber schimb să continue pentru a îmbunătăţi climatul de afaceri.”, a declarat şeful delegaţiei UE în Republica Moldova, Peter Michalko.

În toamna anului 2019, Parlamentul a votat, în prima lectură, un proiect ce prevede modificarea Legii cu privire la comerțul interior, dar documentul a fost retras din Legislativ de Guvernul Maiei Sandu. Atunci Igor Dodon a menţionat că acest lucru s-a făcut “în interesul corporaţiilor străine”, întrucât legea “presupune că 50% din mărfurile de pe rafturile magazinelor să fie produse autohtone”

In this article


Join the Conversation